Džem opet postaje marmelada?

džem
28.10.2023.
u 10:34

Britanski ministri razmatraju reforme koje bi mogle dovesti do toga da se džem u Sjevernoj Irskoj, a možda i šire u Velikoj Britaniji, mora nazivati marmeladom - a sama marmelada bi se morala zvati "marmelada od citrusa". Ministri su svjesni da bi takva promjena mogla izazvati zabunu, ali je još uvijek nisu odbacili, piše Yahoo.

Zasad su samo u memorandumu Europskom nadzornom odboru iznijeli svoje stajalište o predloženoj Direktivi o doručku Europske unije. Trenutačno su pravila i smjernice u EU i Ujedinjenom Kraljevstvu istovjetne zato što su dogovorene prije Brexita.

Spomenute izmjene uključuju sljedeće:

- proizvodi koji se trenutno prodaju kao marmelada morat će biti poznati kao "marmelada od citrusa", dok se izraz "marmelada" može koristiti za sve džemove. To odražava nacionalnu praksu diljem EU, gdje se "marmelada" obično koristi za opisivanje svih džemova, navodi se u izvješću Europskog nadzornog odbora. Promjena će pomoći u razlikovanju dviju kategorija proizvoda u skladu s međunarodnim standardima

- talijanska, njemačka i španjolska riječ za džem su marmellata, marmelade i mermelada, ali te se riječi zasad ne mogu koristiti na policama supermarketa

- sve pojedinačne zemlje iz kojih staklenka meda potječe moraju biti navedene na etiketi

- minimalni udio voća u džemovima i marmeladama povećava se s 35 posto na 45 posto

- uvodi se nova kategorija "voćni sok sa smanjenim udjelom šećera" ili "voćni sok sa smanjenim udjelom šećera iz koncentrata" (ako zadovoljava minimalno smanjenje udjela šećera od 30 posto u usporedbi sa standardnim proizvodom).

EU je najveće svjetsko tržište džemova

Sada je na britanskim ministrima da odluče hoće li prihvatiti nova pravila koja se odnose na EU, najveće svjetsko tržište džemova, prenosi Index.hr.

Proizvođači džemova u Sjevernoj Irskoj također će morati slijediti nove direktive zbog sporazuma britanskog premijera Rishija Sunaka o granici na Irskom moru.

Međutim, britanski proizvođači džemova koji izvoze u Sjevernu Irsku neće morati slijediti nove smjernice ako njihov proizvod prođe kroz zelenu stazu Windsorskog okvira, čime se izuzima od graničnih provjera nakon Brexita.

Ministri razmatraju uvođenje sličnih promjena u Velikoj Britaniji. Ministar hrane Mark Spencer rekao je da vlada još nije u potpunosti procijenila prijedloge. "Prijedlozi sadrže nekoliko tehničkih izmjena pravila EU koje vlada treba dalje istražiti i raspraviti, posebno s onim poduzećima na koja će to utjecati. To će uključivati razmatranje je li u najboljem interesu Velike Britanije razmotriti slične promjene", stoji u izvješću.

Ministar napominje da bi promjene u korištenju izraza "marmelada" mogle biti zbunjujuće za britanske potrošače jer pojmovi marmelada i džem nisu međusobno zamjenjivi u Ujedinjenom Kraljevstvu i imaju različit sadržaj.

Nova kategorija voćnih sokova

Najznačajnijom promjenom smatra se uvođenje nove kategorije voćnih sokova sa smanjenim udjelom šećera. To, kaže ministar, nudi potencijalne prednosti po pitanju zdravlja i boljeg izbora potrošača.

U posljednjoj financijskoj godini Ujedinjeno Kraljevstvo je izvezlo oko 10.6 milijuna kilograma džema u vrijednosti od oko 32 milijuna funti. Od toga je samo mali dio - oko 4 posto - posebno identificiran kao marmelada.

Sammy Wilson, zastupnik Demokratske unionističke stranke, bio je nezadovoljan što će pravila EU utjecati na sjevernoirske proizvođače. "Ovo je samo dobar primjer ludila za koje smo očekivali da ćemo ga se osloboditi kada smo napustili Europsku uniju", rekao je za Belfast Telegraph.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije