GENE HACKMAN

Slavni glumac povukao se iz Hollywooda, uloge mu više ne nude: Doživio sam iskustvo gledanja smrti u oči

GENE HACKMAN
Foto: Supplied by LMKMEDIA / IPA
1/3
13.05.2024.
u 09:15

Ostvario je osamdesetak filmskih uloga, čak je pet puta bio nominiran za Oscara, dobitnik je tri Zlatna globusa i Srebrnog medvjeda u Berlinu te brojnih drugih nagrada

Jedan od najvećih živućih glumaca Gene Hackman mora imati dobre gene jer je 94-godišnji umirovljeni glumac izgledao zdravo i dobro kada je, prvi put nakon dugo vremena, uočen u Novom Meksiku. Dvostruki dobitnik Oscara, koji točno dva desetljeća nije glumio u nekom filmu, pokazao je da je i dalje u odličnoj formi dok je s lopatom u ruci radio po dvorištu svoga ranča.

Hackman je imao glumačku karijeru dugu gotovo pola stoljeća, a osvojio je Oscara za najboljeg glumca i najboljeg sporednog glumca, kao i još tri nominacije. Svoju je posljednju ulogu snimio u komediji "Welcome To Mooseport" s Rayom Romanom i Christine Baranski 2004. godine, a nakon toga nije nikada objavio koji je razlog njegova umirovljenja.

U intervjuu za GQ iz 2011. izjavio je da bi mogao razmotriti još jedno sudjelovanje u filmu, ali da će mu za to morati biti zadovoljena tri uvjeta: snimanje mora biti u njegovoj kući, cijela filmska ekipa trebala bi u kući raditi tako da ga ne uznemirava i ne bi trebala uključivati više od jedne ili dvije osobe. Drugim riječima, Hackman je između redaka poručio da ga puste na miru.

U srpnju iste godine dao je rijedak intervju Larryju Kingu u kojem je otkrio da nema u planu nove filmske projekte te da vjeruje da je njegova glumačka karijera gotova. Svoje umirovljenje potvrdio je i 2008. tijekom promocije svoga trećeg romana, "Escape from Andersonville". Međutim, nije potpuno izašao iz industrije s obzirom na to da je sudjelovao kao narator u dva dokumentarna filma: "The Unknown Flag Raiser of Iwo Jima" iz 2016. i "We, The Marines" iz 2017. godine. No, sada se čini da je nastupio definitivni oproštaj s Hollywoodom.

Eugene Allen Hackman rođen je 30. siječnja 1930. u San Bernandinu u Kaliforniji kao prvo dijete Anne Lyde Elizabeth i Eugenea Ezre Hackmana. Otac mu je radio kao novinar, a majka se brinula o djeci. Nezadovoljstvo i problemi u obitelji sve su se više gomilali, a tome je pridonijela i majka, sklona alkoholu. Gene nije znao koja je kap njegovu ocu prelila čašu kad je 1943. napustio suprugu i dvojicu sinova.

"Sjećam se kako je sjeo u auto, pogledao me i mahnuo mi u stilu 'vidimo se poslije'. Bio je vrlo uvjerljiv. Kad je otišao, bio sam razočaran i povrijeđen, ali volio sam ga sve do njegove smrti", prisjetio se glumac.

Njegova majka, koja je 1962. tragično izgubila život u požaru dok je pijana pušila cigaretu u krevetu, nije se predavala unatoč boli zbog odlaska muža. Posvetila se sinovima koje je često vodila u kino. Sanjala je i o tome da Gene postane košarkaš jer je imao talenta, a tako bi postao uzor mlađem bratu. No budućega glumca gušila je majčina ideja da bude glava kuće, zbog čega se odao sitnim krađama. Tek kad je završio u zatvoru na dva dana zbog ukradene čokoladice, shvatio je da mu ne treba takav život.

"Sa 16 godina otišao sam u marince zbog avanture", govorio je. Krivotvorio je isprave praveći se da je stariji, napustio je školu i prijavio se u vojsku. Četiri i pol godine proveo je u odori i izvježbao se kao radijski tehničar. Razvijao je i kreativnu stranu pa je za boravka po Aziji i Pacifiku radio kao DJ.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije