Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Showbiz

BiH i EU povezani kroz dobro na reviji u Banjoj Luci - Spoj domaćih kompanija i europskih dizajnera

23. rujna 2022. u 08:03 0 komentara 39 prikaza

"Povezani kroz dobro", je ključna poruka koja je obilježila modnu reviju pod nazivom #MadeInBiH održanu u četvrtak, 22. rujna 2022. godine u Banjoj Luci u organizaciji Europske unije u Bosni i Hercegovini i u suradnji sa modnim festivalom European Fashion Passport.

Događaj je okupio i povezao bh. kompanije iz modne i tekstilne industrije iz Maglaja, Laktaša, Sarajeva, Zenice, Kostajnice, i drugih lokalnih zajednica, koje su razvile ili pokrenule svoje poslovanje uz podršku Europske unije.

Kroz projekt EU4BusinessRecovery, Europska unija je osigurala bespovratna sredstva u vrijednosti od 1,3 milijuna eura za 29 lokalnih kompanija u sektoru proizvodnje tekstila, odjeće, kože i obuće. Na reviji su predstavljeni kreativni radovi devet kompanija – Bontex iz Maglaja, Empress iz Zenice, Galtex iz Pala, Nerzz Bešlagić iz Visokog, Sana Linea iz Kostajnice, Lobby iz Laktaša, NBM iz Kozarske Dubice, Zenko iz Zenice i Catwalk iz Sarajeva.

- Bosna i Hercegovina ima ogroman potencijal i uz pravu podršku, poduzetnici su pokazali da mogu uspjeti. Podržavajući poslovanje u ovoj zemlji, EU ne djeluje kao donator, već kao investitor u budućnost Bosne i Hercegovine na njenom putu ka EU. Od početka pandemije, osigurali smo oko 70 milijuna eura kroz različite programe, kako bi poduzetnicima i poduzećima u Bosni i Hercegovini pružili financijsku i praktičnu podršku koja im je potrebna. Jer mi smo zaista „povezani kroz dobro - rekao je šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler. 

U drugom dijelu programa, na modnoj reviji su predstavljene kreacije trideset modnih dizajnera koji dolaze iz zemalja Europske unije, Ukrajine i zapadnog Balkana, a koji su sudionici modnog festivala European Fashion Passport.

- Bh. modna scena je oskudna i svaka aktivnost se revitalizira, a danas smo imali priliku vidjeti izvrsnu reviju #MadeInBiH, naših tekstilnih kompanija. Čestitam EU u BiH na podršci i inicijativi da surađuje s tekstilnom industrijom. European Fashion Passport dizajneri su se predstavili zbirnom revijom. Drago mi je kad vidim da publika i dizajneri, ali i modeli, uživaju. Mi ne živimo za modu, mi živimo modu - rekao je bh. dizajner i art direktor European Fashion Passport festivala Adnan Hajrulahović HAAD. 

Modna revija je okupila brojne i ugledne predstavnike poslovne, akademske i međunarodne zajednice, kao i predstavnike civilnog društva, umjetnosti, kulture i sporta iz Banje Luke i okoline, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.