PROGOVORIO O BIJELOM DUGMETU

Bebek priznao: Žao mi je što ja nisam otpjevao 'Moju domovinu', a zvali su me

Davor Višnjić/Pixsell
03.03.2020.
u 20:55

Iako Bijelo dugme ima male šanse za okupljanje, priča se i o mogućem novom 'Band Aidu', a ponovno bi otpjevali i 'Moja domovina', u kojoj se 1991. trebao pojaviti i Bebek.

Vladimir Mihaljek Miha živa je legenda rock glazbe, bio je prvi estradni menadžer u Jugoslaviji, a stvorio je i najveće zvijezde poput Bijelog dugmeta i Srebrnih krila. 

- Čim sam ih prvi put čuo, shvatio sam da je Bijelo dugme bend koji nudi nešto novo. Nazvao sam ih i pitao bi li snimili album - rekao je Mihaljek za 24 sata, koji je Bijelo dugme prvi put čuo u Cavtatu. 

- Raspitivao sam se kakvi su, a netko je rekao: ‘Izvrsni, svi plešu’. Publika je na Timeovu koncertu sjedila i guštala, a na Bijelom dugmetu stajala, plesala i vrištala - prisjeća se Mihaljek koji je otišao u Cavtat poslušati Sarajlije koje je publika odmah zavoljela. Poslije koncerta pitao je Bregovića žele li snimiti album, nakon čega im je rekao da se skupe, odu u Ljubljanu u prvi privatni studio 'Akademik' i snime deset pjesama.

Tako je te 1974. izašao njihov prvi album 'Kad bi bio Bijelo dugme', no imali su samo šest pjesama.  Lijepe uspomene s Bijelim dugmetom ima i pjevač Željko Bebek.

- Bilo je dobrih bendova, ali oni su bili kvartovski, mi smo prvi obuhvatili cijelu regiju. Upravo radim autobiografiju, tamo ću sabrati sva ta svoja iskustva. Da napokon ja ispričam nešto o sebi. Podsjećam se nekih stvari, neke ponovno proživljavam - najavio je Bebek.

Bebek jer rekao kako su za ikakvo okupljanje popularnog benda ipak jako male šanse.

- Neću reći nikad, ali mislim da je prekasno za bilo što. Goran otišao je svojim putem, ja svojim. Radimo različitu glazbu i, kad bismo se sad opet našli, netko bi morao popustiti, pristati na kompromis, a ja za to nisam. Pjevati stare pjesme je kao da stalno pokazuješ staru osobnu, nema smisla. Pa nećemo pjevati pjesme stare 40 godina. No neću reći nikad više jer bilo bi isto tako zanimljivo vidjeti što novog imamo ponuditi publici - rekao je i dodao da bi u tom slučaju imao samo jedan uvjet, a to je da s njima na pozornici bude i njegov sin Zvonimir.

Iako Bijelo dugme ima male šanse za okupljanje, priča se i o mogućem novom 'Band Aidu', a ponovno bi otpjevali i 'Moja domovina', u kojoj se 1991. trebao pojaviti i Bebek.

- Zvao me Miha, ali živio sam tad u Sarajevu, imao obveze i nisam mogao doći. Žao mi je jer je pjesma prekrasna, Tutić i Dujmić su to sjajno napravili. Zrinko je napisao prekrasne stihove. Čuo sam da je vrlo brzo nakon te verzije bilo predloženo da se snimi još jedna s još više izvođača. Ne znam gdje je tu zapelo - rekao je Bebek za 24 sata i priznao da mu Bijelo dugme unatoč svemu nije nudilo sigurnost, zbog čega se odlučio na solo karijeru. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije