Tomislav Špiček

Angelina Jolie bila je oduševljena mojim štruklima. Meni najviše odgovara bosanska kuhinja

Foto: Josip Regović
1/2
28.10.2019.
u 21:03

Tomislav Špiček, jedan od najpoznatijih zagrebačkih profesionalnih kuhara i prvih celebrity chefova u Hrvatskoj, čiju su karijeru obilježila dva kulinarska showa – “Kruške i jabuke” i “Tri, dva, jedan – kuhaj!”, nakon punih osam godina rada u “Kaptolskoj kleti” dao je otkaz zbog, kako kaže, zdravstvenih razloga, s obzirom na to da je prije dvije godine doživio infarkt. Špičekove slike godinama su stajale ispred ulaza u “Kaptolsku klet” i susjednu sestrinsku “Braceru”. Svojedobno jedan od najtalentiranijih hrvatskih chefova, kuhao je među ostalim u “Esplanadi” i “Okrugljaku”, a vrhunac profesionalne karijere doživio je u “Baltazaru” u prvoj polovici prošlog desetljeća. Njegove polpete od hobotnice u kremastom umaku s desetak trava, bile su jedno od najfinijih autorskih casual jela na zagrebačkoj restoranskoj sceni tog vremena. Poznat je po njegovanju tradicionalne, kontinentalne kuhinje. U razgovoru za Večernji list govorio je zašto je nakon osam godina otišao iz Kaptolske kleti, kako je i kada zavolio kuhanje te o pripremama za novu sezonu RTL showa “Tri, dva, jedan – kuhaj!”.

Kako ste zavoljeli kuhinju i kuhanje, jeste li odmalena gurman? Tko vam je pokazao prve kulinarske trikove?

Moj je kum kuhar po struci. Puno sam se družio s njim, a kod njega se uvijek kuhalo, okupljalo veliko društvo, dobro jelo i pjevalo, i tako sam dobio volju za kuhanje i jednostavno ga zavolio. Kum mi je uvijek pokazivao sve svoje tajne trikove. S njim sam proveo svoje početke kao kuhar i od njega “naslijedio” tajne dobre kuhinje i postao pravi gurman.

Sjećate li se prvog jela koje ste skuhali?

Moje prvo kuhanje bilo je u sedmom razredu na satu domaćinstva. Sam sam degustirao i divio se svom kuhanju. Ispalo je više nego odlično.

Zagorac ste – što je zapravo zagorska kuhinja? Jesu li to štrukli i purica s mlincima?

Svi naši krajevi imaju svoju kuhinju, svoj identitet, tako i Zagorje. Tu se više koristi perad, svinjetina, teletina... i to je zapravo ocijenilo zagorsku kuhinju.

Koja je hrvatska kuhinja najbolja – zagorska, slavonska, istarska ili dalmatinska?

Ne bih izdvajao ni jednu. Svaka ima nešto svoje, posebno. S obzirom na to da sam puno putovao, mogu reći da ni jedna kuhinja nema ono što ima hrvatska kuhinja, hrvatski krajevi.

Što to ima hrvatska kuhinja, a nemaju druge?

Iako nismo toliko veliki i nema nas puno, ipak imamo kvalitetu. Priroda je čista, životinje se kvalitetno hrane i sve to utječe na dobru kuhinju.

Vaše je štrukle jela i Angelina Jolie. Što je rekla kada ih je probala?

Bila je oduševljena i išla je po recepte, što znači da je pojela dvostruku porciju. Inače je mršava i slabo jede, kako bi rekli kod nas u Zagorju, nije baš uhranjena, ali štrukli su joj se dopali.

I Slovenci imaju štrukle, čije je onda to jelo?

Ja znam da su štrukli zagorsko jelo. U Zagorju ih možete pojesti šest - sedam vrsta, ovisi u kojem ste dijelu Zagorja. Ali štrukli su zagorski.

Kome ste još od poznatih kuhali?

Kuhao sam za sve hrvatske predsjednike, za sportaše, glumce... Ne mogu vam ni nabrojiti za koga sve jer bi to jako dugo trajalo.

Početkom 90-ih 20. stoljeća ispekli ste zanat u zagrebačkom hotelu “Esplanade”, a kasnije i u drugim zagrebačkim restoranima. Treba li kuhar stalno učiti?

Kuhar mora uvijek učiti. Nikada ne možete reći da ste sve naučili.

Ovih ste dana dali otkaz u “Kaptolskoj kleti”, namjeravate li se zaposliti ponovno u nekom drugom restoranu?

Nisam dao otkaz. To su mediji pogrešno prenijeli. Ja sam se s ljudima razišao dogovorom, nije to klasičan otkaz kako svi govore. Jednostavno, morao sam nešto učiniti da bih sačuvao svoje zdravlje.

Što najviše volite kuhati?

Najdraže mi je kuhati kad imam svježe namirnice. Nije važno koje je jelo, glavno da je sve svježe. Evo, sad su prekrasni vrganji, posljednjih nekoliko dana imao sam više od 30 kilograma vrganja. Svaka sezona nosi svoje jelo i sve je na svoj način dobro.

Gdje je hrvatska kuhinja u svjetskim razmjerima?

Hrvatska je kuhinja izuzetno cijenjena u svijetu i u mnogim zemljama uvrštavaju je u visoku kategoriju. Naša je gastronomija izuzetno kvalitetna i raznovrsna.

Tko od hrvatskih susjeda ima najbolju kuhinju – Bošnjaci, Srbi ili Slovenci?

Svi su na svoj način dobri i jaki u pojedinim specijalitetima. Ne možemo reći da su jedni bolji od drugih. Svatko ima nešto bolje, i Bošnjaci, i Srbi i Slovenci. Svi imaju fine i ukusne specijalitete.

Što biste vi preferirali kao vrhunski kuhar?

Meni možda najviše odgovara bosanska kuhinja jer imaju dosta jela na žlicu, ali i pita.

Zašto nemate vlastiti restoran?

Imao sam restoran pet godina. No, sputavao me u poslu koji volim jer sam se morao baviti svim drugim stvarima, a za kuhanje mi je ostalo najmanje vremena. Probao sam, vidio kako je to i više o tome ne razmišljam. Dobro mi je ovako kada se mogu posvetiti samo kuhinji i kuhanju te biti neopterećen drugim stvarima. Moj je život kuhinja i u njoj sam najsretniji.

Prije godinu dana imali ste infarkt i otad, navodno, pazite što jedete. Što ste odbacili?

Nisam ništa posebno izbacio što se tiče hrane, jedino sam izbacio večeru. Posljednji mi je obrok oko 18 ili 19 sati, i na to strogo pazim. A počeo sam i dosta hodati.

I vaša supruga je dobra kuharica. Kako ste se upoznali? Tko je glavni kuhar u vašoj kući i tko bolje kuha?

Upoznali smo se u Tuheljskim toplicama gdje je ona radila. Više ne radi u toj struci zbog zdravstvenih problema, ali kuha doma. Iako nema nekog pravila, tko stigne – taj skuha, ali kada sam doma, najčešće ja kuham. No, ponekad se dogodi da prođe i deset dana, a da nisam nešto skuhao jer sam u poslu. Teško je reći tko bolje kuha. Neka jela bolja kuha moja supruga, a neka bolje kuham ja. Svatko ima svoje područje u kojem je dobar. Osim mene i moje supruge Višnje, često kuha i naša kći Paula koja, također, voli kuhati.

Na RTL-u počinje nova sezona emisije “Tri, dva, jedan – kuhaj!”. Što gledatelji mogu očekivati u novoj sezoni?

Imamo novi studio i novi koncept showa, a ne onako kako je bilo uobičajeno u proteklih šest sezona. Nakon početnih audicija na neviđeno, odabire se 10 parova koji zapravo znaju kuhati i njih ćemo voditi kroz emisiju. Kandidati se čine solidni i mislim da će gledatelji zaista imati priliku vidjeti dobro kuhanje, ali i dobru zabavu. Što se tiče samog koncepta showa, u novoj sezoni pravila igre su nešto drukčija. Prvi put u povijesti tog formata bit će organizirane audicije u kojima će svaki natjecatelj morati dokazati spretnost u kuhinji te dobiti prolaznu ocjenu od stručnog žirija. Tek kad parovi prođu audiciju, moći se sudjelovati u daljnjem natjecanju. Produkcija showa odlučila se za još jednu novost – sada će se natjecati ženski protiv muških parova. Tako će pet odabranih ženskih parova mentorirati Željka Klemenčić, Ivan Pažanin bit će mentor pet muških parova, a ja ću ostati u ulozi predsjednika žirija.

Na ekranima vas gledatelji doživljavaju kao veoma strogog.

Struka je veoma bitna i tu volim pomoći i rastumačiti sve kako najbolje znam, ali kada me ne slušaju, malo sam i strog. Inače u životu nisam takav, ali struka se mora poštivati. Najviše se razljutim kad vidim da se šale, a ne obave svoj posao kako treba.

Kada kušate jela koja se pripremaju u emisiji? Koje je najbolje i najgore jelo koje ste probali?

Ima tu zaista svašta, i dobroga i lošega. Ima vrlo ukusnih jela, ali i onih na granici probavljivog. Ne sjećam se što je bilo najgore što sam probao, ali mogu izdvojiti dvije situacije iz showa “Tri, dva, jedan – kuhaj!” – kada su kandidati pripremili odreske u čokoladi i sirovu riblju juhu. To ne bih poželio bilo kome da proba.

Imate li što slobodnog vremena i kako ga provodite?

Imamo imanje i bavim se poljoprivredom, što zahtijeva i fizički rad. I to mi je hobi. Kada nađem vremena, volim otići plivati.

Da sada dobijete ponudu iz Banskih dvora ili s Pantovčaka da dođete kuhati, biste li pristali?

Trenutačno vjerojatno ne bih jer sam rekao sam sebi da se sada, zbog zdravlja, moram malo odmoriti i da neko vrijeme neću puno raditi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije