Napredak nakon višem

Šestorka ima dogovor o novoj vlasti i izboru za Dom naroda BiH

Lideri
20.11.2012.
u 15:52

Stranke će u sljedećih desetak dana predstaviti desetke zakona i provoditi reforme na temelju jučerašnjeg sporazuma u Mostaru

Čelnici šest vodećih stranaka u Bosni i Hercegovini postigli su u utorak u Mostaru politički dogovor o provedbi rekonstrukcije vlasti na razini države i Federacije BiH, te o provedbi reformi za koje su sudionici rekli da bi trebale zemlju približiti članstvu u Europskoj uniji. U zajedničkom dokumentu ističe se da će ustavne promjene donijeti ‘na način koji će osigurati izbor legitimnih predstavnika u Predsjedništvo i Dom naroda BiH, tj. da pripadnici jednog naroda ne biraju predstavnike drugog naroda’.

Nova nada

Sadržaj dokumenta je novinarima pročitao predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić. U ovome dokumentu se reafirmira ranije postignuti dogovor o ustavnim promjenama koji su postigli predstavnici bošnjačkih i hrvatskih stranaka u Federaciji BiH o načinu biranja Doma naroda. Pri tome su sudionici istaknuli da nije bilo dogovora o načinu biranja članova Predsjedništva BiH. Nova šestorka je istaknula i da podržava žurnu rekonstrukciju vlasti u Federaciji BiH iz koje SDP planira isključiti Stranku demokratske akcije, a u koju bi trebala ući dva HDZ-a. “Potrebno je žurno pristupiti rekonstrukciji izvršne vlasti u Federaciji BiH, vodeći računa o kompatibilnosti parlamentarnih većina sastavljenih od stranaka ove šestorke, a u cilju osiguranja, učinkovitosti i funkcionalnosti”, navodi se u dokumentu. Podržan je i politički sporazum SNSD-a i SDP-a o reformama u BiH o čemu je predsjednik SNSD-a Dodik istaknuo da će se vrlo skoro vidjeti konkretni rezultat dogovora u Mostaru te je optužio međunarodnu zajednicu da pokušava opstruirati domaće dogovore. “Ovdje pobjeđuje dogovor i bilo bi dobro da međunarodni mešetari poštuju taj dogovor. Oni su podstrekivali svoje pulene kako bi razbijali ove dogovore”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sastanka.

Provedba dogovora

Pojasnio je da će se već na sljedećoj sjednici Vijeća ministara predložiti promjene 15-ak zakona o dogovorenim reformama koje proizilaze iz sporazuma SNSD-a i SDP-a BiH. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović istaknuo je kako je u Mostaru postignut dogovor koji omogućava da se u ovoj godini ispune uvjeti iz Mape puta koju je BiH usuglasila s EU kako bi se odblokirao europski put ove zemlje. “Ključni dogovor je da predstavnici jednoga naroda neće birati članove Predsjedništva i Doma naroda Parlamenta BiH drugome narodu”, rekao je Čović i dodao kako očekuje i skoru rekonstrukciju Vlade Federacije BiH. Politički lideri su istaknuli da ne postoji suglasje o načinu biranja članova Predsjedništva oko čega stranke iz Republike Srpske i Federacije BiH imaju različite poglede. “Dogovorili smo načela. Oko Doma naroda smo puno bliže konkretnome rješenju, a o Predsjedništvu puno dalje. Mi ta rješenja danas nismo precizirali, ali smo na putu da ih dogovorimo”, pojasnio je Lagumdžija. Lideri šest stranaka su se usuglasili da prioritet vlasti BiH bude usklađivanje zakonodavstva s EU standardima i izvršavanje obveza iz Mape puta, da se pokrenu veliki infrastrukturni projekti.

Ključne riječi

Komentara 1

CI
cinbenik
07:24 21.11.2012.

Ako budu ispostovali "zurno" rjesavanje pristupa EU,to ce onda biti uspjeh............Ali nemojmo zaboraviti da upravo pravo i pravda nestima tim politicarima,koji namjerno "stiteci" svoj narod neprihvataju ulazak u EU jer ih cekaju odgovornosti,a po pitanju zurnog uvecanja sgvog kapitala..............Slicno smo vidjeli u slucaju Sanader od koga su mnogi prepisali taktiku i tesko ce je promijeniti bez direktnog pritiska iz EU,kao i u slucaju Sanader........

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?