Pet godina suđenja

Šestorica Hrvata iskusila su dosad najoštriji pristup haaških tužitelja

'Retired Croatian General Slobodan Praljak (C) sings the national anthem at Zagreb airport 05 April 2004 before leaving for the UN war crimes tribunal in the Hague. Six former Bosnian Croat officials
Foto: 'HRVOJE POLAN'
1/6
07.02.2011.
u 11:48

Do izricanja presude moglo bi doći najranije do ljeta, a moguće i do kraja 2011. godine

Najopsežniji i najduži haaški proces, onaj šestorici Hrvata, bivšem vojnom i političkom vrhu HR Herceg Bosne ulazi, u završnu fazu. Nakon što su haaški tužitelji sucima uputili svoje objašnjenje završnih riječi s predloženom kaznom, danas će u sudnici početi nastupati obrane Hrvata u svojim završnim riječima. Računa se da će i taj dio suđenja potrajati tjednima. Sudi se nekadašnjem predsjedniku HRHB Jadranku Prliću, ministru obrane Brunu Stojiću, načelniku Glavnog stožera HVO-a generalu Slobodanu Praljku, generalu Milivoju Petkoviću, zapovjedniku Vojne policije Valentinu Ćoriću i voditelju Ureda za razmjenu zarobljenika Berislavu Pušiću.

Uloga Zagreba

Optužene se tereti da su sudjelovali, naređivali, izvršavali, planirali ili prikrivali progone, deportacije, ubijanja Bošnjaka i ostalih nehrvata. Etničko čišćenje s namjerom da dođe do pripajanja dijela teritorija BiH RH. Tužiteljstvo inzistira da je ovdje bila riječ o tzv. zločinačkom pothvatu, a instruiranom od političkog i vojnog vrha Republike Hrvatske. Stoga je, premda slabo medijski praćen, ova proces izuzetno važan i za Hrvatsku. Obrane još ne žele potvrditi koliko su godina zatvora tražili u svojim završnim riječima tužitelji, no, neslužbeno radi se, vjerojatno o desecima godina zatvora. Navodno je tužiteljstvo zatražili ukupno 240 godina zatvora. Suđenje se strašno odužilo, što potvrđuje i podatak da je započeo još na proljeće 2006., a optuženi su bili pritvarani i ranije, tako da su već "odgulili i više od šest godina pritvora. Računa se da bi do izricanja presude moglo doći najranije do ljeta, a moguće i do kraja 2011 . Branitelj generala Slobodana Praljka, odvjetnik Božidar Kovačić ranije je već rekao da se Tužiteljstvo potrudilo napuhati ovaj slučaj.

- Za očekivati je oštar pristup tužitelja budući da se Tužiteljstvo potrudilo da ovo bude najopsežniji predmet pred Haaškim sudom, od same optužnice, duljine trajanja postupka, broja predstavljenih dokaza i izvedenih svjedoka – rekao je Kovačić. Iznošenje završnih riječi u ovome postupku trajat će najmanje do kraja veljače.

Tuđman i Šušak

Za zločinački pothvat se teretilo i bivšeg predsjednika Republike Hrvatske Franju Tuđmana, ministra obrane Gojka Šuška, predsjednika Hrvatske zajednice Herceg Bosne Matu Bobana te bivšeg načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske Janka Bobetka. Zadnji put su optuženi ušli u sudnicu u svibnju prošle godine. Tada je jedan od optuženih Berislav Pušić odustao od iznošenja svoje obrane. Za sada je sigurno kako će Slobodna Praljak iskoristiti to svoje pravo, i to tijekom završnih riječi, za ostale optuženike se još ne zna.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar bucalo
bucalo
00:05 08.02.2011.

nagadjanaj bez dokaza a to lici na haaski cuj sud

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?