REKORD

Šest liječnika i to specijalista sjedi u zastupničkim klupama HBŽ-a

hbz
VL FOTO
09.12.2010.
u 09:21

U sljedeće četiri godine odluke će donositi i rekordan broj liječnika, čak sedam, od čega je šest spacijalista

U sljedećem četverogodišnjem razdoblju u zastupničkim klupama Skupštine HBŽ-a sjedit će sedam zastupnika iz HDZ-a BiH, četiri iz HDZ-a 1990, po tri zastupnika iz HSP-a BiH, Narodne stranke Radom za boljitak, SNSD-a, dva zastupnika iz SDA i po jedan zastupnik iz SDP-a BiH, DNS-a i HSS-NHI-ja. U ovom sazivu imamo rekordan broj liječnika, čak njih sedam, od čega je šest specijalista.

Različite oblasti

Uz još uvijek aktualnog premijera, kirurga dr. Nediljka Rimca (HDZ 1990), njegov je kolega po struci, kirurg, zastupnik iz prošlog saziva (i sadašnjeg) dr. Josip Perić (HSP BiH). Novo staro ime je i radiolog, dr. Darko Horvat (SNSD), aktualni ministar zdravstva, rada, socijalne skrbi i prognanih HBŽ-a. Horvatu se od 1. prosinca u zastupničkim klupama pridružio i njegov stranački kolega liječnik opće prakse dr. Slaviša Mihajlović, a dodatno doktorsko pojačenje stiglo je i iz HDZ-a BiH u vidu spec. interne medicine dr. Ivana Cikojevića, spec. otorinolaringologa dr. Branka Krište i spec. pulmologa dr. Ivice Čička koji je i ravnatelj kupreškog Doma zdravlja. Liječnici čine 28% skupštinskog saziva HBŽ-a, skoro jednu trećinu.

Manjkavosti zakona

Na konstituirajućoj sjednici Skupštine HBŽ-a nije izabran predsjednik, a ni ostala skupštinska tijela. Tako će do njezina imenovanja u skupštinskim klupama sjediti i obnašati paralelnu, zakonodavnu i izvršnu vlast premijer i tri ministra, Nediljko Rimac, Vlatko Zrilić, Darko Horvat i Hikmet Hodžić. Hoće li to moći u budućnosti ostati, odgovor smo potražili u SIP-u u kojemu nam je generalna tajnica Božica Ban kazala da nije samo ova županija u takvoj situaciji, nego da upiti stižu i iz drugih županijskih, ali i entitetskih i državnih vlasti. Izborni zakon BiH kaže da je nespojivo istodobno obnašanje neposredno izabrane dužnosti, zakonodavne s obavljanjem dužnosti u izvršnim tijelima vlasti, kazala je Ban. “To znači ako je netko u izvršnoj vlasti, ne bi mogao sudjelovati u radu zakonodavne vlasti i biti zastupnik. Izborni zakon nije regulirao tu problematiku u ovom prijelaznom razdoblju i to je manjkavost zakona”, kazala je generalna tajnica SIP-a.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar bucalo
bucalo
20:48 07.05.2011.

a di su novci tu su i dr

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?