KIMIKO DATE

Senzacija Wimbledona: Igrala je još drvenim reketom

'Kimiko Date-Krumm of Japan celebrates after defeating Alexandra Cadantu of Romania in their women\'s singles tennis match at the Wimbledon Tennis Championships, in London June 27, 2013.    REUTERS/Ed
'EDDIE KEOGH'
29.06.2013.
u 08:00

Japanska tenisačica prva je u povijesti koja je ušla u 3. kolo Grand Slama s 42 godine

U Wimbledonu je daleko od statusa zvijezde, prva dva kola igrala je na terenima broj 12 i 13... No Kimiko Date Krumm (88. na WTA listi) zapravo je istinska teniska zvijezda, najinspirativnija priča turnira, jer sa 42 godine na plećima ušla je u 3. kolo Grand Slama. Najstarija je u povijesti tenisa (i u muškoj i ženskoj konkurenciji) kojoj je to uspjelo. Zanimljivo, prvi Wimbledon igrala je 1990. godine, u vrijeme kada njene suparnice iz prva dva kola ovogodišnjeg turnira, Rumunjka Cadantu (22) i Njemica Witthoeft (18) uopće nisu bile rođene.

Tenis je počela igrati drvenim reketom davne 1974. godine, a John McEnroe za njenu igru kaže:

– Kada je gledam kako igra, kao da se vraćam u neku drugu tenisku eru. No mora se priznati da njena igra ima šarma iako je potpuno različita od drugih.

Ima najsporiji servis

Svoj teniski vrhunac imala je 1992. godine, kada je bila četvrta igračica svijeta, a u tim je godinama igrala polufinala Australian Opena, Roland Garrosa i Wimbledona te četvrtfinale US Opena. Nakon što je završila nastup na Olimpijskim igrama 1996. godine u Atlanti, iznenadno je odlučila otići u mirovinu. Nakon toga potpuno se povukla, imala problema i s depresijom, no početkom 2008. godine, sa 37 i pol godina, odlučila se vratiti profesionalnom tenisu.

Mnogi su je tada ismijali, no osvojila je već prvi challenger na kojem je nastupila. U protekle četiri godine konstantno je u top 100.

Oduševila je nastupima u prva dva kola ovogodišnjeg Wimbledona, a posebno u prvom meču protiv Rumunjke Cadantu. Pri rezultatu 4:4 u drugom setu Kimiko je reket premjestila iz desne u lijevu ruku jer može igrati objema! Naravno, to je zbunilo protivnicu pa je Krumm slavila sa 7:5 u tom setu te tako dobila meč. Komentator na engleskoj televiziji njene spore (gotovo uvijek ispod 120 km/h) servise komentirao je riječima: "Mislim da je mjerač brzine pokvaren, je li moguće da su njeni servisi toliko spori". No Kimiko to nadoknađuje fantastičnom preciznošću pa suparnice i te kako imaju problema s vraćanjem.

Serena: Divim joj se

A da je stara škola najbolja, pokazuju sitnice tijekom meča. Ne prigovara sucima, ne dere se, a dok druge djevojke u pauzama između gemova piju energetska pića, Japanka pije isključivo vodu Evian.

U tri desetljeća karijere uvijek je ostala ista.

– Meni je svejedno s kim igram, nekad su to bile Steffi Graf, Monika Seleš i Gabriela Sabatini, danas pak Serena Williams i Marija Šarapova. Glavno mi je da uživam u tenisu – kaže Japanka.

A baš danas, u 3. kolu, očekuje je dvoboj sa Serenom Williams.

– Jako poštujem Kimiko, zaista ni u najluđim snovima ne mogu zamisliti da igram sa 42 godine – kaže 31-godišnja Serena.

Kimiko pak kaže da ovo nije njena zadnja sezona...

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije