ISTRAGA

Senator traži istragu o organizaciji IHH koja djeluje i u BiH

organizacija
VL FOTO
08.06.2010.
u 09:18

Od američkog State Departmenta traži se istraga o turskoj organizaciji IHH koja je organizirala konvoj za Gazu

Demokratski senator Charles Schume uputio je pismo američkoj državnoj tajnici Hillary Clinton u kojem traži da State Department pokrene žurnu istragu o povezanosti turske humanitarne udruge IHH, koja svoje sjedište ima u BiH, s terorističkom mrežom Al-Qaidom.

Spomenimo, radi se o organizaciji čije su brodove s humanitarnom pomoći namijenjene palestinskom narodu u pojasu Gaze, pucnjevima iz oružja napali izraelski komandosi, pri čemu je ubijeno devet osoba. Senator Charles Schumer traži da se ispita pomaže li IHH financijski, logistički bilo koju organizaciju koju je State Department na svom popisu označio kao terorističku.

On u svom pismu američkoj državnoj tajnici navodi podatak agenata CIA-e čiji je sadržaj još prošli tjedan objavio Večernjak u kojem se tursku nevladinu udrugu IHH optužuje da je financirala terorističke organizacije i slala dragovoljce da se bore u BiH, Afganistanu i Čečeniji.

Američki senator pozvao se i na istragu francuskih istražitelja koji tvrde da su ljudi okupljeni oko organizacije IHH bili uključeni u pokušaj postavljenja bombe na zračnu luku u Los Angeles Airport krajem 1999. Spomenimo da su četiri dana prije nego što će njihovi komandosi zapucati na humanitarne brodove koji su se s hranom i odjećom približavali izoliranom palestinskom području u pojasu Gaze, vojno-obavještajne službe Izraela objavili informaciju da humanitarni konvoj organizira turska islamistička organizacija IHH koja, uz BiH, svoja sjedišta ima i u nekoliko arapskih država.

U CIA-inu dokumentu pobrojani su svi uredi koje IHH ima na prostoru zapadne i JI Europe. Uz uredu u Beču, Zagrebu, Splitu, turska humanitarna organizacija otvorila je svoje urede u Tuzli, Ćeliću, Živinicama, Gračanici, Teočaku, Banovićima, Srebreniku, Kalesiji. Zastupnici iz RS-a tražit će pokretanje istrage o radu IHH u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?