Rezolucija 131

Senator Begich od Obame traži posebnog izaslanika za BiH

Mark Begich
17.05.2013.
u 09:41

Po senatoru Begichu potrebno je provesti reforme unutar FBiH, ali da se pri tome dalje ne slabi položaj najmanjeg naroda

Američki senator hrvatskog podrijetla Mark Begich podnio je početkom svibnja senatskom Odboru za vanjsku politiku rezoluciju 131 kojom se traži imenovanje posebnog američkog izaslanika za Balkan, prije svega usmjerenog na procjenu uspješnosti provedbe Daytonskog sporazuma u Bosni i Hercegovini u kojoj je navedeno da su Hrvati najmalobrojnija i najranjivija skupina te da se buduće reforme ne smiju voditi na njihovu štetu. Ovu rezoluciju poduprla je najveća hrvatska organizacija u SAD-u, Nacionalna federacija američkih Hrvata kulturna zaklada (NFCACF) koja je o tome izdala i posebno priopćenje.

Uloga izaslanika

U rezoluciji se predlaže imenovanje ‘posebnog predsjedničkog izaslanika za Balkan koji bi procijenio uspješnost i manjkavosti provedbe Daytonskog mirovnog sporazuma u Bosni i Hercegovini koji bi predstavio političke preporuke i izvijestio Kongres u okviru jedne godine’. Posebni izaslanik Baracka Obame bi po rezoluciji koju je predložio senator Begich u BiH trebao tijesno surađivati s OHR-om, Uredom Europske unije i NATO-om, političkim liderima u BiH, ali i susjednim zemljama kako bi posredovao snažno potrebne reforme na svim razinama i društva u BiH. Pri tome je posebno značajnim ocijenio provedbu presude “Sejdić - Finci”, ali i popravljanje pozicije Hrvata. “Naglašava se da je potpuno funkcionalna FBiH od ključne važnosti za budućnost BiH kao funkcionalne i stabilne države te zato predviđene reforme trebaju uzeti u obzir zaštitu konstitutivnih prava sviju, uključujući Hrvate iz BiH, koji su demografski najmanji od tri konstitutivna naroda te spriječiti daljnje slabljenje njihove pozicije”, ističe se u rezoluciji.

Pad utjecaja

Pri tome je upozoreno da je broj Hrvata iz BiH opao s prijeratnih 820.000 na današnjih 460.000 (prema podacima Katoličke crkve u BiH), što nije prihvatljivo da se ovaj negativni demografski trend reflektira na smanjenje ustavnih prava Hrvata u BiH, jer takva situacija izravno uzrokuje političku i administrativnu nefunkcionalnost zemlje. 
Senator Begich je prema navodima iz NFCACF istaknuo kako SAD mora ponovno povratiti utjecaj na Balkanu, napose u BiH, kako bi se Daytonski sporazum mogao smatrati uspješnim. 
“Sjedinjene Države bi trebale i dalje imati vitalnu ulogu u regiji, a cilj ove rezolucije je očuvati američki fokus na zbivanja u jednom od ključnih dijelova svijeta po naše interese. Nastavit ću raditi na ovoj rezoluciji tražeći supredlagače unutar Senata, te ću raditi s kolegama iz Zastupničkog doma da usvoje rezoluciju kojom se osigurava izravna politika Obamine administracije u regiji”, rekao je senator Begich kako ga prenosi NFCACF.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?