Tražili svoja prava

Seljačka buna na granicama BiH

blokada
Frano Matić
09.08.2011.
u 11:48

Poljoprivrednici su željeli ukazati na svoje nezadovoljstvo ponašanjem federalne Vlade prema njima i njihovim proizvodima

Tisuće poljoprivrednika nezadovoljne ponašanjem federalne Vlade jučer su blokirale četiri najprometnija granična prijelaza s Hrvatskom, te organizirale prosvjede pred zgradom federalne Vlade u Sarajevu. Traktorima i cisternama za mlijeko nekoliko stotina seljaka blokiralo je jučer jednu od glavnih sarajevskih ulica i plato ispred zgrade Vlade Federacije.

Veći poticaji

Usprkos tropskim vrućinama, strpljivo su čekali rezultat višesatnog izvanrednog zasjedanja federalne Vlade, koja je razmatrala njihove zahtjeve, a prvenstveno onaj o izmjenama u programu poticajnih sredstava za ovu godinu. Vlada je djelomično prihvatila zahtjeve prosvjednika, pa su, između ostalog, najavljeni veći poticaji za određene poljoprivredne kulture, stočarstvo i ribarstvo, kao i zaštitna cijena pšenice. Ukupno promatrajući, poticaji biljnoj proizvodnji sada iznose približno 6,1 milijun umjesto ranije predviđenih 11,5 milijuna KM, dok su u animalnoj proizvodnji povećani s 21,9 na 24,9 milijuna KM. Kapitalna ulaganja bit će podržana s četiri milijuna maraka umjesto dosadašnjih 2,5 milijuna.

Promijenjenim programom planirana je i isplata neisplaćenih poticaja za 2010. godinu u iznosu od osam milijuna KM, uključujući i četvrti kvartal za mlijeko. Sporna sredstva predviđena na ime ostalih podrški u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva su s 15,6 smanjena na 8,5 milijuna maraka. Nakon što su im prezentirane odluke Vlade FBiH, seljaci su odlučili okončati prosvjedni skup i blokadu ulice ispred Vladine zgrade.

Iako je bila najavljena blokada graničnog prijelaza Doljani, stotinjak poljoprivrednika iz cijele Hercegovine jučer je prosvjedovalo te svojim traktorima i kamionima blokiralo magistralnu cestu M-17 u čapljinskom naselju Višići. Policija je promet preusmjeravala na granične prijelaze Gabela polje i Unka, ali je ipak dolazilo do verbalnih sukoba između prosvjednika i mještana koji zbog blokade nisu mogli doći do svojih domova, u blizini mjesta prosvjeda i blokade. Stoga je u jednom trenutku taj verbalni sukob umalo prerastao u fizički obračun, ali je reagirala policija i strasti su se smirile.

Borba za prava

Iako je većina prosvjednika bila za potpunu blokadu prometnice i puštanje samo vozila policije i Hitne pomoći, nakon dva sata prosvjeda ipak je dogovoreno da se ide po principu „drži pa pusti i opet isto“, tj. promet se puštao na pet-deset minuta, a onda bi se sve opet blokiralo. U Metkoviću je policija regulirala promet pa nije bilo nikakvih zastoja i problema pri prolasku kroz ovaj grad na putu prema moru iz smjera Čapljine. U blizini graničnog prijelaza Orašje - Županja okupilo se oko 200 posavskih poljoprivrednika s više od 100 traktora i poljoprivrednih strojeva koji su izašli na cestu u želji da se izbore za svoja prava i da njihovi zahtjevi budu riješeni. Blokiran je bio i granični prijelaz Kamensko.

Poljoprivrednici u HBŽ-u čak su tražili smjenu ministra Jerke Lijanovića.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?