Mutne vode

Šefovi Hrvatskih voda tulumarili u stanici za obranu od poplava

mahovo (1)
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
1/4
09.05.2011.
u 12:00

Dinko Brkić direktor je i suvlasnik tvrtke Vodoprivreda Sisak. Nije znao objasniti zašto su platili uređenje crpne stanice Mahovo - objekta Hrvatskih voda, pravdajući se nepostojećim ugovorom

Visoki dužnosnici Hrvatskih voda godinama su sa svojim poslovnim partnerima, ali i s prijateljima i prijateljicama, feštali u potkrovlju Crpne stanice Mahovo. Objekta koji ima mnogo plemenitiju svrhu - obranu od poplava.

Nepostojeći ugovor

Još je zanimljivije što je unutrašnje uređenje gornjeg kata toga objekta pored Siska, kojim upravljaju Hrvatske vode (vlasnik je RH), plaćeno s računa Vodoprivrede Sisak, tvrtke koja je već odavno najvećim dijelom privatizirana. Nekoliko puta tijekom 2002. godine Vodoprivreda Sisak platila je nabavu kreveta, noćnih ormarića, stolaca... kao i stolarske radove za izradu luksuznog namještaja po mjeri.

Direktor i suvlasnik te tvrtke Dinko Brkić priznao nam je da je i sam nekoliko puta bio na “poslovnom ručku” u Mahovu, te da su uređenje platili 197.420 kuna.

– Mi smo bili samo izvođač radova. Sve što se radilo u Mahovu rađeno je po ugovoru koji smo potpisali s investitorom, s Hrvatskim vodama – rekao nam je Brkić, odgovarajući na pitanje zašto je uopće plaćao uređenje tuđeg objekta. Ugovor s Hrvatskim vodama na koji se poziva nije nam želio pokazati. A kako i bi, kad ugovor ne postoji!

– U 2002. godini, kada je generalni direktor bio gospodin Jakša Marasović, Hrvatske vode nemaju račun niti ugovor sklopljen s Vodoprivredom Sisak za nabavu namještaja za Crpnu stanicu “Mahovo” – tvrdi Jadranko Husarić, generalni direktor Hrvatskih voda.

Naš izvor kaže da je Vodoprivreda Sisak platila uređenje Mahova kako bi se i na taj način odužila tadašnjim čelnicima Hrvatskih voda za sve poslove koje su od njih dobili. Naime, poslovanje Vodoprivrede Sisak gotovo isključivo ovisi o dobivanju poslova od Hrvatskih voda, jer drugih većih poslovnih partnera, priznaje i Dinko Brkić, nemaju.

Stoga je uređenje “sobice za tulume” najmanje što su mogli učiniti za svoje mecene iz Hrvatskih voda. Naime, tijekom 2008., 2009. i 2010. godine s tom su državnom tvrtkom potpisali ugovore ukupne vrijednosti 129,7 milijuna kuna.

Ove godine opet im je sjekirica pala u med - potpisali su ugovor za radove “preventivne, redovne i izvanredne obrane od poplave”, vrijedan 20,354 milijuna kuna, te okvirni četverogodišnji sporazum za istovjetne radove vrijedan vrtoglavih 117,9 milijuna kuna.

Novac davali i strankama

Naš izvor tvrdi da Vodoprivreda Sisak svojim dobročiniteljima zahvaljuje i na druge načine. Primjerice, donacijama HSS-u i HDZ-u, strankama koje kontroliraju Hrvatske vode i općenito “vodni biznis” u Hrvatskoj. Financiranje političkih sponzora odvija se s računa tvrtke Terra et Aqua (suvlasnika Vodoprivrede Sisak), tvrtke čija je vlasnička struktura vrlo slična onoj Vodoprivrede Sisak.

Dinko Brkić, suvlasnik Vodoprivrede Sisak i jedan od osnivača tvrtke Terra et Aqua, kaže da su HSS i HDZ donirali vodeći se poslovnom logikom.

– To je bila naša poslovna odluka. Daljnjih komentara nemam – rekao je Brkić, kako sam kaže, pasivni član HDZ-a.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije