UCJENE

SDP i SDA kroz proračun traže intervenciju OHR-a

inzko
VL FOTO
13.12.2011.
u 10:04

Izetbegović i Komšić odbili doći na sjednicu na kojoj se trebalo razgovarati o predlaganju proračuna za 2012. godinu

Donošenje proračuna BiH za 2012. godinu postalo je tema kojom se bavi više domaćih i međunarodnih institucija, ali ga dio bošnjačke politike nastoji instrumentalizirati da se po uzoru na federalni scenarij nametne i vlast i proračun, dakako u interesu ovoga naroda. Jučer je o mogućnosti pronalaženja izlaznoga mehanizma oko krize nastale na sjednici Vijeća za provedbu mira izvještaj podnio ministar financija i riznice Dragan Vrankić.

Ista kuhinja

Na sjednicu PIC-a nisu, međutim, pozivani entitetski ministri. No, ovaj se problem mogao riješiti još prošloga tjedna, no zbog očite političke opstrukcije iz kuhinje SDP-a BiH i SDA, to se nije dogodilo. Na sastanak koji su sazvali čelnici kolegija oba doma Parlamenta BiH, a na koji su uz šestorku došli i državni premijer Nikola Špirić i ministar Vrankić, nisu se pojavili bošnjački i hrvatski član bh. Predsjedništva Bakir Izetbegović i Željko Komšić. Istoga dana kada su iz Ureda visokog predstavnika kontaktirali Izetbegovića o sudjelovanju na sastanku, on je poručio kako “o tome nema informaciju”, odnosno da ne zna da je pozvan. Budući da Predsjedništvo jedino po Ustavu može predložiti proračun i proslijediti ga Parlamentarnoj skupštini BiH, pomalo je čudnovata ova opstrukcija ne samo proračuna nego i države BiH.

Tajni angažman

Svjesni problema u kojima se država nalazi jer će, ako se ne donese proračun bilo za 2011. ili pak za 2012., nastupiti financijska blokada države, međunarodni stručnjaci uključili su se u rješavanje ovoga problema. Kako saznaje Večernjak, uspostavljen je tim koji čine predstavnici američkog Veleposlanstva u BiH, Ureda posebnog predstavnika EU u BiH Petera Sorensena, kao i OHR-a. Tijekom cijele 2011. godine stranke u Parlamentu u kojemu je izabran novi saziv nisu se mogle usuglasiti oko donošenja proračuna budući da se SDP ne nalazi u Vijeću ministara pa je bez ove stranke praktično nemoguće donijeti ovaj financijski okvir za zemlju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?