ANALIZA

SDP BiH podupire tek dva posto hrvatskih birača u BiH

komsic
AFP/Pixsell
09.10.2010.
u 14:52

SDP zajedno sa SDA razrađuje planove za izbor ‘svojih’ Hrvata u Dom naroda i najveću poslijedaytonsku prijevaru

Ne odustaje Socijaldemokratska partija BiH od razrade ranije skovanog plana kojim je cilj posve eliminirati većinsku hrvatsku političku volju, a hrvatske stranke izbaciti iz izvršne vlasti, ponajprije iz Federacije BiH. Tako je u ‘centrali’ SDP-a dana zadaća da se u svim županijama s bošnjačkom većinom izabere što je moguće veći broj Hrvata za Dom naroda po mjeri predsjednika ove stranke Zlatka Lagumdžije. Tako bi Lagumdžija, uz pojedine razgovore koji su vođeni i s određenim strankama članicama kreševske šestorke, stvorio sigurne osnove za još jednu podvalu i prijevaru Hrvata.

Pet SDP-ovaca

Na ovaj način, doznaje se u redovima SDP-a, ova stranka smatra da može samostalno ugurati petoricu ‘svojih’ Hrvata u Dom naroda, od 17 izaslanika, te još dobiti potporu nekoliko drugih osoba koje se samo za političke potrebe predstavljaju kao Hrvati da bi se našli na određenoj fotelji, kao što je to redovito slučaj nakon 2000. U slučaju da SDP sa svojim partnerima slične ‘multietničke’ orijentacije među Hrvatima, o čemu se govori u političkim kuloarima, uspije osigurati polovicu od 17 iz Kluba Hrvata, onda će se vlast u FBiH krojiti po mjeri Bošnjaka. Cilj SDP-a je jasan - da u unutar bošnjačke Alijanse, koja je već dogovorena sa Strankom demokratske akcije, do kraja oslabi pozicija Hrvata, a Federaciju pretvori u drugi građanski entitet gdje se Hrvatima neće ostaviti prostora za djelovanje kao političkom narodu, nego ih prisiliti na podaničku poziciju. Tvrdi to i dr. Ivo Lučić koji je u emisiji Otvoreno HRT-a rekao da se Lagumdžija lažno predstavlja kao socijaldemokrat, a ustvari se radi o jednoj od nacionalističkih bošnjačkih stranaka. U istoj je emisiji, koja je izazvala dosta pozornosti, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović istaknuo da će i SDP i ostale stranke ipak na kraju shvatiti da BiH ne može opstati na lažima i na ovakav način, što je nalik retorici mini Jugoslavije s početka 1990-ih. No, to pretjerano ne uzbuđuje SDP koji je već pripremio svoje provjerene kadrove iz vremena Alijanse, poput Ante Domazeta, Karla Filipovića, Lidije Korać, kao i nekolicine profesora sa sarajevskog sveučilišta koji su već angažirani u savjetodavnim tijelima SDP-a.

Ipak samo DDR

Koraćeva, međutim, već sada otpada iz ove kombinacije, kao i za mjesto veleposlanice BiH pri NATO-u, što joj je čak odobrilo Predsjedništvo BiH jer ju je Središnje izborno povjerenstvo nedavno kaznilo i zabranilo joj četverogodišnje angažiranje. Kako bi spriječili novo političko nasilje nad Hrvatima, svim hrvatskim strankama sada imperativ mora biti okupljanje i suprotstavljanje novoj Alijansi koja je probošnjački projicirana jasnije i očitije nego 2000. Pri tome kao znak dobre volje, prije svega dva HDZ-a u BiH, ali i HSP, moraju postići dogovor o svehrvatskom savezu. Taj bi dogovor, uz ‘podjelu fotelja’, morao sadržavati i minimalan okvir oko ustavnih promjena, o čemu sada sve stranke imaju gotovo identična gledišta. Ovaj dogovor otvoreno podržavaju svi hrvatski autoriteti, smatrajući da je to jedina razborita mogućnost. To je i jedini potez za spas BiH, jer bi bošnjački savez SDP-SDA, nasuprot Hrvatima, zasigurno doveo do daljnjeg destabiliziranja stanja u federalnom entitetu s dugoročno nesagledivim posljedicama. U tom bi slučaju RS bila zapadna Njemačka, a Lagumdžija doveden u poziciju predsjednika DDR-a Ericha Honeckera.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar bikkojisjedi
bikkojisjedi
19:39 09.10.2010.

Demokracija na bosanski način i umjetni Hrvata :-)))

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?