SULEJMAN TIHIĆ

SDA ne bi došla u "šestorku" umjesto SDS-a već SDP-a

tihic
VL FOTO
07.07.2013.
u 10:51

- Ne želimo mi baš tako ući sad u ovo blato koje je napravila sadašnja koalicija na nivou BiH - rekao je Tihić

Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je jučer kako bi SDA mogla ući u vladajuću koaliciju na nivou BiH ako bi prethodno bila riješena neka od pitanja, poput odluke “Sejdić - Finci”, vojna imovina i jedinstveni matični broj. “Imali smo (bilateralne) razgovore i imat ćemo ih i ove sedmice, tako da ćemo tada malo više znati, da sada ne idemo u detalje”, rekao je Tihić. On kaže da SDA vjerovatno ne bi došla u “šestorku” umjesto SDS-a već prije umjesto SDP-a BiH, i to ako bi se prethodno postigao dogovor o ključnim pitanjima koja su zaustavila BiH na putu evrointegracija.

“O odluci Sejdić-Finci imamo slične stavove sa SNSD-om i SDS-om, a pitanja matičnog broja treba prethodno dogovoriti, pa tek onda eventualno formirati neku većinu. Ne možemo samo upućivati poruke iz Banje Luke i Sarajeva i zauzimati neke tvrde stavove, a ne razgovarati. Kad sam god razgovarao, uvijek se postigao neki dogovor”, naveo je Tihić. Prema njegovim riječima, SDA nije predložila novu kompoziciju, nego je najavila da će imati aktivniju poziciju u rješavanju problema. “Ne želimo mi baš tako ući sad u ovo blato koje je napravila sadašnja koalicija na nivou BiH.

Mi se ne guramo da budemo dio parlamentarne većine, jer treba preuzeti odgovornost za stanje do kojeg je doveo SDP”, izjavio je Tihić. Prije nekoliko dana SDA je najavio pregovore sa svim parlamentarnim stranakama osim s SDP-om.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?