ZAKON

SDA i Stranka za BiH zaboravili lustraciju 2006.

lustracija
VL FOTO
05.06.2010.
u 11:19

Vijeće ministara dalo nalog Ministarstvu pravosuđa BiH da formira radnu skupinu koja će raditi na donošenju zakona o lustracijskom postupku

Radna skupina Ministarstva pravosuđa BiH krenula je u izradu prijedloga zakona o lustraciji BiH, oko kojeg se već godinama vodi jalova politička rasprava.

Uključena sva tijela vlasti

U izradu ovog zakona, kojim bi se spriječilo da u zakonodavnim i izvršnim institucijama vlasti ubuduće rade i djeluju bivši pripadnici komunističkih obavještajanih službi KOS-a UDBA-e,, SDB-a, odnosno pojedinci koji su u vrijeme komunizma kršili ljudska prava, uključene su sve relevantne institucije pravosudnih tijela vlasti. Prema informacijama Ministarstva pravosuđa BiH, u interresornoj skupini koja će raditi na izradi zakona o lustraciji uključeni su čelnici Ministarstva za ljudska prva i izbjeglice BiH, Ministarstva sigurnosti, entitetska ministarstva pravosuđa i Pravosudne komisije Distrikta Brčko. Državni ministar pravosuđa Bariša Čolak u izjavi za Večernjak kaže da je ovakav širok krug ljudi iz relevantnih ministarstva potreban jer se radi o visoko osjetljivoj problematici i zakonu o čijim će odlukama ovisiti budućnost brojnih stanovnika BiH. Naravno, ističe Čolak, koristit ćemo pravne stečevine europskih država koje zakon već imaju, ali vodimo računa i o našim specifičnostima.

Lustraciju nude i stranke

Iako je Vijeće ministra BiH zadužilo Ministarstvo pravosuđa da izradi zakon o lustraciji, ipak nije zadan vremenski okvir u kojem bi se radi upućivanja u parlament trebao dovršiti. Paralelno s državnim institucijama, vlasti i političke stranke nude prijedloge ovog zakona koji više korespondiraju s političkim marketingom nego sa stvarnom željom da BiH kao jedina država u regiji dobije zakon.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?