SASTANAK

SDA će zatražiti da i dva HDZ-a uđu u koalicijsku vlast

tihic
Stojan Lasić
17.01.2011.
u 08:10

Današnji sastanak u Sarajevu mogao bi dati neke odgovore na izgled nove koalicijske vlasti u državi i Federaciji BiH

Hoće li matematička koalicija 2+2+2, sastavljena od SDA-SDP-a na jednoj, HDZ-a BiH i HDZ-a 1900 na drugoj i SNSD-a i SDS-a na trećoj strani, tvoriti buduću vlast u BiH - pitanje je na kojem bi neki, barem uopćeni odgovor trebao biti pronađen na današnjem sastanku čelnika parlamentarnih stranaka koji su održava u Sarajevu.

Spremni na dogovor

Osjetno omekšanih političkih stavova s prijedlogom o koaliciji šest stranaka, uz mogućnost priključenja manjih stranaka, ići će, kako doznajemo, čelništvo SDA. Iz izjave koju je medijima dao glasnogovornik ove stranke Samir Kaplan, izgleda da je njihov predsjednik Suleman Tihić, po pritiskom iz Predsjedništva stranke, pristao na ovakvu mogućnost, bez obzira na otvoreno protivljenje SDP-a i Zlatka Lagumdžije.

Suočen s mogućnošću izbijanja ozbiljne političke krize koja će se reflektirati i na ionako loše ekonomsko stanje u državi, kao i s pritiscima koji stižu iz međunarodne zajednice, i SDP je spreman na stvaranje šireg koalicijskog postupka koji bi uključio HDZ 1990 i HDZ BiH.

Federacija u problemima

Iako je nezahvalno bilo što prognozirati, vrlo je izvjesno da SDP potpuno iziđe iz institucija državne vlasti i prijeđe u političku oporbu u državi, a da u FBiH, zajedno s koalicijskim partnerima, ostane na vlasti. Kašnjenje u uspostavi vlasti u Federaciji BiH već se počelo negativno reflektirati na proračunske korisnike. Na drugoj strani, predsjednik RS-a Milorad Dodig smatra da se za stanje u BiH Republika Srpska ne treba osjećati posebno odgovornom i da je primarna odgovornost njezinih službenika u entitetu. “Neki su veoma uznemireni zbog te situacije, ali mi nismo. Mislimo da predsjedatelj Vijeća ministara treba biti predstavnik HDZ-a, koji ima političko-predstavnički kapacitet hrvatskog naroda. Po prirodi stvari i rotacije koja treba se održati u BiH, ako netko hoće državu BiH, Ministarstvo vanjskih poslova treba pripasti Srbima, a o ostalom možemo razgovarati”, rekao je Dodik.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?