Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Scenarij ''događanja naroda'' iz Širokog preseljen u Sarajevo

Pola godine kasnije igrale su se iste nogometne, ali i političke utakmice utakmice. Isti akteri, 'borci' sa šipkama, kamenjem...
23. travnja 2010. u 09:20 0 komentara 1 prikaza
Prosvjednici su sve uništavali pred sobom
Foto: Zvonko Ćorić

Da se u politici ništa ne događa slučajno, kao što je to napisao je jedan od najvećih američkih predsjednika Franklin Delano Roosevelt, potvrdio je rasplet ispred zgrade federalne vlade koja je teže stradala od navodnih branitelja i domoljuba BiH, nego što se to događalo u prvim danima agresije JNA i srpske vojske prije 18 godina.

Zanimljivo, samo dan kasnije nakon što su prvi put organizirani prosvjedi ‘'Zlatnih ljiljana'’, bošnjačkih heroja rata koji su izveli pravi puč natjeravši zastupnike da donesu zakone kakvi odgovaraju ovoj populaciji, dogodio se crni scenarij u Širokom Brijegu kada je u sukobu Hordi zla poginuo mladić Vedran Puljić. U Mostaru su toga dana igrali Zrinjski i Velež. Pola godine kasnije isti sudionici, dobitnici najviših priznanja, ali prosvjed pred federalnom Vladom i dva ista, iznimno rizična nogometna susreta: Sarajevo - Široki Brijeg i Velež – Zrinjski.

Opet su stradali policajci koji su brutalno napadnuti u Sarajevu, a koji bi pak sada morali odgovarati zato što nisu upotrijebili vatreno oružje jer je bio ugrožen njihov život, službene prostorije, pa i pravni poredak. A brutalni nasilnici napadali su policiju kamenjem, šipkama, drvenim letvama, čak i su napali američko veleposlanstvo zapalivši kućicu policijskog osiguranja.

Policajci su pak glavu uspjeli spasiti pred ruljom povlačeći se kroz američko veleposlanstvo. I dok se prije pola godine val nasilja pokušao preliti u Široki Brijeg kako bi se odvukla pozornost s pobune koju je predvodio osumnjičenik za ratne zločine nad Hrvatima Šerif Patković, dotle se jučer nastojala iskoristiti situacija i srušiti federalna vlada u glavnom gradu BiH. I kada je izgledalo da se prosvjedi ne mogu tako lako prekinuti, ponovno je, kao i u Široki Brijeg kada je od tamošnjeg premijera Zvonka Jurišića uspio ishoditi oslobađanje uhićenih sarajevskih huligana, stigao dopredsjednik FBiH Mirsad Kebo i zaustavio sukobe.

Bumerang politici SDA SDA se viš

Bumerang politici SDA

SDA se više godina poigravala s bošnjačkim stradalnicima donoseći zakone koji su doveli cijelu Federaciju pred uništenje. Naime, krajnje problematično bilo je obećati isplate naknada razvojačenim braniteljima, invalidima, ratnim žrtvama, iako objektivno za to nije bilo nikakvog pokrića u proračunskim prihodima. Iako su druge stranke na to upozoravale, ponajprije iz hrvatskog korpusa, za SDA je to bio jedan od glavnih predizbornih trikova 2006. za osvajanje vlasti. Jednako kako je tada bilo krajnje neodgovorno dati obećanja koja su stvorila jedan od najvećih problema, sada je jednako tako neodgovorno ostaviti brojne braniteljske kategorije, bez ikakvih primanja. Ako se tome pridoda pokušaj da se samo braniteljima ograniče primanja, onda oni koji su obećavali, moraju snositi odgovornost. (z.k.)

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.