FEDERALNA RAZINA

Savezništvo SDA i HSP-a BiH dovedeno u pitanje

jurisic
VL FOTO
03.08.2012.
u 09:28

Frakcije u HSP-u imaju različita mišljenja o rekonstrukciji vlasti u Federaciji BiH

Ljutnja pojedinih HSP-ovih dužnosnika zbog ulaska SDA u Vladu Hercegbosanske županije mogla bi dati novi impuls raspletu političke krize u FBiH. Usprkos vrlo jasno izraženom stavu Josipa Perića da će nakon „izdaje“ od SDA učiniti sve kako bi došlo do rekonstrukcije federalne Vlade, za sada je teško očekivati da će ga njegov stranački kolega i predsjednik FBiH Živko Budimir podržati u tomu. Perićeva frakcija u HSP-u ima svoju težinu, poglavito zbog utjecaja kojeg Perić ima na federalnog ministra financija, Antu Krajinu, ali i zbog organiziranosti i jačine stranačkog ogranka u HBŽ-u koji snažno podupire Perića. Odnosi unutar HSP-a daleko su od idiličnih. Samo je prijetnja izbacivanjem iz vlasti utjecala na privremenu pomirbu struja okupljenih oko Perića, Budimira i Zvonka Jurišića. Prvi put od uspostave “platformaške” vlasti Budimir ima potporu ostatka stranke, a kako su se do raspada „platforme“ prema njemu odnosili najbolje pokazuje glasovanje HSP-ovih ministara za prijedloge Budimirovog najljućeg protivnika, ministra Zukana Heleza.

Stoga će i Perićev zahtjev da HSP podrži proces rekonstrukcije vlasti u FBiH vjerojatno potaknuti neke stare antagonizme unutar stranke. Uostalom, upravo je Perić bio glavni protivnik ulaska u „platformašku“ koaliciju pa sada ima i neku vrstu moralnog prava tražiti zaokret u politici HSP-a. Ignorantski odnos koji SDA ima prema Perićevim upozorenjima mogao bi im se brzo obiti o glavu. Ključni adut s kojim Perić može poremetiti računicu SDA, ali i nekih svojih stranačkih kolega je ministar financija, Ante Krajina.

Krajinin glas mogao bi prevagnuti na stranu SDP-a i tako Nikšićevoj Vladi omogućiti da provodi odluke nove parlamentarne većine. Osporavanjem mandata Desnice Radivojevića, u Vladi FBiH stvorena su dva podjednako brojna bloka – u jednom su članovi SDP-a, a u drugom SDA, Boljitak i HSP.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?