ŠOKANTNO

Saudijski diplomat držao u rezidenciji u Sarajevu robinju

Nasilje
Boris Ščitar
01.02.2011.
u 08:31

O zatočenoj Filipinki šute u Veleposlanstvu Saudijske Arabije, MUP-u i Ministarstvu sigurnosti BiH

Je li u privatnoj rezidenciji nepoznatog službenika Saudijske Arabije u BiH u sarajevskom naselju Grbavica pronađena mlada državljanka Filipina koja je prisilno držana kao služavka, pitanje je na koje jučer nisu mogli odgovoriti u županijskom MUP-u u Sarajevu. Cijeli slučaj, prema njihovim tvrdnjama, vodi Služba za odnose sa strancima pri Ministarstvu sigurnosti BiH, gdje također nisu bili rječiti o ovom slučaju.

Filipinka neuhranjena

Pozivajući se na izjave zamjenika direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH Uroša Pene, novinska agencija Srna objavila je vijest da je u nedjelju navečer u privatnoj rezidencija u Kupreškoj ulici broj 9 pretresen objekt nakon što je neimenovani predstavnik međunarodne zajednice zatražio od policije da pretraži objekat i oslobodi Filipinku. U objektu je nađena neuhranjena i loše tretirana djevojka koja je, vjerojatno, i seksualno iskorištavana. Iz rezidencije ju je odveo neimenovani međunarodni službenik koji je nazočio policijskom pretresu. Zamjenik direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH Uroš Pena, potvrđujući pronalazak državljanke Filipina, kazao je kako je riječ o službeniku Veleposlanstva za kojeg ne znaju u kojem je odnosu s pronađenom Filipinkom. “U biti, to je privatni odnos, ne znamo koje prirode”, rekao je Pena ističući da je Filipinka legalno boravila u BiH. Iako su u sarajevskom županijskom MUP-u tvrdili da oni nemaju veze s cijelim slučajem, prema tvrdnjama Uroša Pene, njihova policija, odnosno pripadnici Policijske uprave Novo Sarajevo, bili su na mjestu događaja.

Sankcije i izgon iz BiH

O incidentu koji se očigledno dogodio i koji bi mogao imati negativne implikacije po diplomatski zbor, u Veleposlanstvu Saudijske Arabije u Sarajevu nisu željeli ništa komentirati. Zatečena Filipinka najvjerojatnije će biti vraćena u matičnu domovinu, dok će protiv njezina zlostavljača biti pokrenut disciplinski postupak.

Prema pravilniku koji je donijelo Ministarstvo sigurnosti BiH o zaštiti stranaca i trgovini roblja, trgovina ljudima znači novačenje, prijevoz, transfer, skrivanje, pružanje utočišta ili prihvat osoba, putem prijetnje ili upotrebom sile ili drugih oblika prinude, otmice, prijevare, obmanjivanja, zloupotrebe vlasti ili stanja ugroženosti, davanje ili primanje novca ili beneficija za dobivanje pristanka osobe koja ima kontrolu nad nekom drugom osobom, a sve u svrhu eksploatacije. Eksploatacija, stoji u zakonu, uključuje, i u najmanjoj mjeri, iskorištavanje prostitucije ili druge oblike seksualnog iskorištavanja, prisilni rad ili usluge, ropstvo ili praksu sličnu ropstvu, pokornost ili uzimanje organa...

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
18:20 01.02.2011.

Ove pedere sto u svojim drzavicama jebu ovce,krave,deve i druge zivotinje koje stignu s njima na dozivotnu robiju i kazna vjesanje za \" muda \".. Tako nesto mogu napraviti ljudi kojima je glava puna \"sura\" ko nije muhamedaner ubit,silovat pokorit. vako su prije radili turci po bosni. A ove nase poturice nadaju se da ce moci i oni isto tako. Zato podrzavaju i odobravaju ovim idiotima ovakav idiotizam.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?