APSURDI

Satnik Pavković izigran - Nema nogu, a nije potpuni invalid?!

'31.03.2010., Zagreb - Profesorica  koja je prije dva tjedna pijana udarila satnika Marka Pavkovica na Aveniji Veceslava Holjevca, posjetila ga je u srijedu u zagrebackoj bolnici Rebro. Dosla je u pra
Foto: 'Zarko Basic/PIXSELL'
1/5
Autor
Sonja Hoffman
19.12.2010.
u 08:30

Liječnica ustanovila da sam 60% invalid na jednoj nozi jer imam kuk, a na drugoj koja je u istom stanju mogu dobiti 20% jer je riječ o parnom organu, šokiran je Pavković

Satnik Marko Pavković (43), koji je u ožujku poslije povratka iz misije u Afganistanu, nakon što je na njega automobilom naletjela profesorica Bernardina Petrović (45), izgubio obje potkoljenice, šokiran je odlukom Croatia osiguranja koje mu je umjesto milijun isplatilo 220.000 kuna oštete. Iz osiguranja tvrde da on nije 100-postotni nego 80-postotni invalid pa je uzeo odvjetnika Brunu Špica i započeo pravnu bitku s osiguravajućim kućama.

Dvije noge jedan organ

Problemi su počeli u listopadu nakon što je Pavković podnio zahtjev za određivanjem stupnja invaliditeta Mirovinskom osiguranju u Karlovcu.

– Stigao sam 15 minuta prije termina, a onda sam na protezama u hodniku visio još sat i pol dok me liječnica nije primila – nasmijao se satnik. U ordinaciji novi šok – morao je dizati nogavice da dokaže da hoda na protezama.

– Liječnica je rekla da ne čita novine – kroza smijeh se prisjetio Pavković, no ostatak priče nije mu nimalo smiješan jer je otkrio da su noge jedan organ.

– Liječnica je ustanovila da sam 60 posto invalid jer jedna mi je noga odrezana iznad koljena, no imam funkcionalan kuk, a na drugu koja je u istom stanju mogu dobiti samo 20 posto jer nije riječ o dva, nego o jednom parnom organu – objasnio je Pavković i dodao da su mu na sve još dodali 10 posto "gratis". Pokušao je liječnici objasniti da ne može hodati na jednoj protezi jer one imaju dva položaja zakočeno i otkočeno koljeno, a upravljanje njima zahtijeva korištenje isključivo mišićima leđa i stražnjice.

– Ostala je gluha na moje riječi jer tako kazuju tablice po kojima se računa postotak oštećenja. Pitam se kako onda ljudi koji nemaju jednu nogu, i to do koljena, imaju po 80 ili 90 posto invalidnosti – upitao je mjerodavne satnik.

"Tko zna kuda je hodao!"

Ima, otkriva, dana kada zbog ožiljka na desnom bataljku, po kojem se od proteza prave žuljevi i plikovi, ne hoda i po nekoliko dana.

Zbog tretmana na Mirovinskom ne čudi se što mu je 80 posto dalo Croatia osiguranje, kod kojeg ga je Ministarstvo obrane osiguralo prije odlaska u Afganistan.

– Sramota je da su mi odobrili tako malen iznos jer MORH po svakom kontingentu koji ode u misiju, a godišnje ih je nekoliko, uplati Croatia osiguranju za ljude oko 3,5 milijuna kuna – ljuti se Pavković. Dodao je i da se, na sreću, nesreće u Afganistanu ne događaju, pa osiguravajućoj kući ostaje dosta novca.

– Našli su još jednu rupu u zakonu da me zakinu! Tvrde da, unatoč liječničkim i poslodavčevim papirima o ozljedi na radu ne žele isplatiti premiju jer sam stradao u Hrvatskoj, u Zagrebu – objasnio je Pavković. Najviše ga je zabolio komentar koji je njegovu odvjetniku dala djelatnica Osiguranja.

– Rekla je: Pa nije on stradao poslije povratka već pet sati nakon što je avion sletio u Zagreb. Tko zna kuda je hodao – povjerio nam se satnik. Pavković nakon nesreće nije gubio vrijeme pa će ovih dana izići na obranu diplomskog rada na Kineziološkom fakultetu. Nada se dobiti posao koji mu je Ministarstvo obećalo poslije nesreće.

Sada mu je najveći problem automobil s komandama za invalide. Planirao ga je kupiti od odštete, no s obzirom na okolnosti i tužbu, tko zna kada će u tome uspjeti.

– Ma i ovako ću nekako to smoći, a kredit ću uzeti poslije Nove godine jer automobilom jedino mogu postati mobilan i ići na posao – istakao je. Dodao je da ga još čeka borba s Euroherc osiguranjem kod kojih je bio osiguran golf u kojem je stradao.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije