ego mu nije trebao

Šarinić: Tuđman mi je rekao 'Vrati se, ovaj mi Sanader radi gluposti'

'16.04.2010., Zagreb - Bivsi premijeri odlaze sa sastanak sa Jadrankom Kosor. Hrvoje Sarinic. Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL'
'Dalibor Urukalovic/PIXSELL'
13.12.2010.
u 09:00

Da nije preuzeo HDZ, bila bi to tragedija jer bi pobijedila ultradesnica. E sad, način na koji se to dogodilo drugi je par rukava.

Hrvoje Šarinić, bivši moćnik iz sjene, zadužen za tajnu diplomaciju i pregovore s Miloševićem, UN-om i stranim pregovaračima, bio je u HDZ-u dok ga nije istisnula desna frakcija, u vrijeme kad je Tuđman već bio u terminalnoj fazi bolesti. Poslije se bavio politikom u DC-u, "alternativnom" HDZ-u. Živi povučeno u vili iznad Samobora. Često, nabijen emocijama, noću razmišlja o devedesetima i tome kako je njegova generacija stvorila Hrvatsku. Na nagovor "barakaša", opet je ušao u HDZ.

Kada ste se upoznali sa Sanaderom?

Upoznao sam se "politički-funkcionalno", ne prijateljski, kada je, sredinom devedesetih, bio predstojnik Tuđmanova ureda. Predsjednik je bio već bolestan, nazvao me telefonom i rekao: "Slušaj, vrati mi se, ovaj mi Sanader radi gluposti". Rekao sam Tuđmanu da ne bih, da sam se jedva toga riješio, no bio je uporan... prijatelja ne možeš odbiti. Maknuo je Sanadera s Pantovčaka, koji mi to nikada nije oprostio jer je bio uvjeren da sam organizirao da ga se makne.

Tajnice morale ustajati

A niste?

Istina je drukčija. Ja sam mu to jednom pokušao objasniti, no nismo bili na istoj "frekvenciji".

Kakve je to "gluposti" radio na Pantovčaku?

Tu je Sanader bio pozitivan. U tom trenutku bio je protiv politike ultradesne struje HDZ-a, no oni su bili dominantni, dolazili su Tuđmanu i govorili da ih maltretira, zato je morao otići. Njegov je problem, međutim, bio ego. Vidjelo se to u odnosu prema tajnicama. S njima sam imao ležeran odnos i tepao im "cure, kako je". Sanader je, kada je došao u Ured, zahtijevao da ustanu kada ulazi u prostoriju!? Nije bio posebno simpatičan, no bio je ultrainteligentan i čudim se kako se doveo u ovu bezizlaznu situaciju.

Razišli ste se s Tuđmanom '98., pitanje je koliko je on tada još bio svjestan što se oko njega zbiva.

Slažem se. Dok je Tuđman bio gore, nije se moglo ići puno lijevo-desno, ali kad je bio bolestan ili na liječenju, onda su ljudi s Pantovčaka i iz vrha stranke počeli namještati stolce i svatko se vidio na novoj funkciji. Inače je radio po 16 sati, a bolestan 4 do 5 sati.

Sanader je završio u Ministarstvu vanjskih poslova?

Da, kod Mate Granića. Koji je, kao rođeni diplomat, znao sa Sanaderom, znao ga je nekako, 'ajmo reći obrlatiti, držati njegov ego pod kontrolom.

Kako gledate na Sanaderovo preuzimanje HDZ-a?

Da nije preuzeo HDZ, bila bi to tragedija jer bi pobijedila ultradesnica. E sad, način na koji se to dogodilo drugi je par rukava.

Nagađanja o udaru

I vi ste bili premijer, zbog čega je Sanader morao otići s te funkcije?

Sam si postavljam to pitanje i ne nalazim odgovora. Netko zna razlog i sad će USKOK u istrazi iskopati taj razlog. Ne vjerujem, međutim, u nagađanja da je bio pokušao i državni udar.

Ima li šanse da Sanaderu sad pomognu njegove jake međunarodne veze?

Ako je to mislio i na to računao, onda je bio naivan. Mogu te veze biti superjake, ali kad više nisi na istaknutoj političkoj funkciji, oni te zaborave, preko noći. I s time političar treba računati, iskusan je u međunarodnoj politici, trebao je to predvidjeti. Ja sam bio "na ti" sa svim ambasadorima, ali kad sam otišao iz politike i sretao ih u restoranima, pitali su uljudno "kako ste, kako vaši", ne dalje od toga.

Čudna je situacija u kojoj se sada Sanader našao.

Imao je sve elemente da bude odličan premijer, mogao je biti povijesna osoba, biti zapamćen kao hrvatski velikan. Meni je žao, nisam osoba koja će sada pljuvati po nekome, naravno da se ne slažem s njegovim potezima, ali treba biti nepristran, imao je i dobrih i loših strana. Bit će da ga je dokrajčila autokracija, kao i druge u povijesti. Kako kaže Gervais; "Lipe besede, sve su na meste, a mi smo na ceste".

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?