Uspon

Sarajlija zvijezda Hollywooda

Dario Deak
08.07.2012.
u 11:42

Dario Deak se unatoč dvjema diplomama glazbe i poslovne ekonomije odlučio baviti glumom. Dobio je glavnu ulogu u filmu ‘Dreamkiller’

Nema boljeg crvenog tepiha od onog u Hollywoodu, s tim se skoro svi slažu, a najbolji i najglamurozniji je svakako onaj koji prethodi dodjeli prestižnih nagrada Američke filmske akademije - Oscara. Unatoč činjenici da je sarajevski redatelj Danis Tanović, dobitnik “kipića koji život znači”, te da su se uz tu nagradu proslavili svi glumci, kako domaći, tako i oni iz regije, malo je poznato da jedan Sarajlija već duže vrijeme dobiva zapažene filmske uloge u SAD-u. Riječ je o Dariju Deaku, rođenom Sarajliji koji živi i radi u SAD-u.

Ljubav prema glazbi

No, životni put Darija nije bio ratni, kao većine mladih ljudi iz BiH, koji su zbog rata morali napustiti zemlju i odrastati i sazrijevati daleko od svog doma. Naime, Dario Deak je došao u SAD prije ratnih zbivanja, kao razmjena učenika tijekom srednjoškolskog školovanja. Dakako, nakon izvjesnog vremena želio se vratiti u Sarajevo, ali tada je već bilo kasno, zbog rata. S osamnaest godina Dario se upisao na sveučilište u Mississippiju, na kojemu je imao i stipendiju. Ljubav prema glazbi gajio je od malih nogu. To nije slučajno, jer Dario je najbliži rođak tragično poginulog glazbenika Crvene jabuke Dražena Ričla. Naime, Draženova majka i njegov otac, koji je vrsni i priznati stručnjak u elektrotehnici, su brat i sestra. Stoga ne čudi da je Dario prvo diplomirao glasovir, a nakon toga diplomirao i poslovnu ekonomiju u SAD-u. Još kao student zapazili su ga filmski menadžeri, prvenstveno zbog svojeg izgleda. Tijekom studiranja Deak se počeo baviti glumom te je tako svoje prve glumačke korake na daskama koje život znače započeo u kazalištu.

Privukao pozornost

Nakon što je završio fakultet, Deak je radio kao financijski savjetnik za Merrill Lynch početkom u Saint Louisu, Missouri i ubrzo nakon preseljenja u Beverly Hills u Kaliforniji, gdje je ostao do 2004., odlučio je napustiti karijeru u financijama kako bi se posvetio glumi. - Iako sam studirao glazbu i poslovnu ekonomiju, gluma je za mene postala najveći izazov. To je posebno kulminiralo kada sam postao jedan od glavnih kandidata za ulogu Conana, za film “Conan the Barbarian”. Riječ je o remakeu, no zbog nekih komplikacija koje su nastale nakon audicije, nisam postao Conan - govori Dario. Ipak, ponuda za uloge nije nedostajalo. Dario je šest godina glumio u američkim televizijskim serijama i filmovima. Nakon uspješnih uloga, na njega su skrenuli pozornost filmadžije iz Hollywooda, te je nakon šest godina dobio i svoju prvu glavnu ulogu u filmu “Dreamkiller”, redatelja Nicka Nemeta. U to vrijeme Dario je dobio i svog zastupnika u liku Barryja Hirscha čiji su klijenti Cliwe Owen, glasoviti Sean Penn i Winona Ryder.

Inače, u filmu “Dreamkiller” je strijelac kojeg glumi Dario koji vodi ljude u svijet tame i noćnih mora. Film je kasnije postao i hit među videoigrama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije