Nedorečenost

Sanaderu ne mogu poništiti diplomatsku putovnicu

'02.07.2013., Zagreb - Na Zupanijskom sudu nastavak sudjenja Ivi Sanaderu u aferi Fimi Media. Ivo Sanader Photo: Marko Lukunic/PIXSELL'
'Marko Lukunic/PIXSELL'
27.08.2013.
u 17:00

Ivo Sanader, baš kao i gotovo 1400 hrvatskih državljana, ima diplomatsku putovnicu, no za razliku od njih u njegovu se slučaju ne zna tko bi uopće mogao zatražiti da mu se oduzme.

Ivo Sanader, baš kao i gotovo 1400 hrvatskih državljana, ima diplomatsku putovnicu, no za razliku od njih u njegovu se slučaju ne zna tko bi uopće mogao zatražiti da mu se oduzme.

Bivši je premijer diplomatsku putovnicu izvadio krajem listopada 2010. i to osobno došavši u zgradu Ministarstva vanjskih poslova na Zrinjevcu i obavivši cijelu proceduru: otisci prstiju, fotografiranje... Sve je bilo po zakonu. Naime, baš uoči tog događaja stupile su na snagu izmjene Pravilnika o diplomatskim i službenim dokumentima koje su prvi put omogućile bivšim predsjednicima, premijerima i predsjednicima Sabora izdavanje diplomatskih putovnica. Doduše, Sanader bi imao pravo na diplomatsku putovnicu i bez te promjene. Svi saborski zastupnici prema zakonu imaju pravo na diplomatsku putovnicu.

A Sanaderu je aktiviran mandat zastupnika 22. listopada. No postoji bitna razlika: diplomatima, zastupnicima i gradonačelniku Zagreba, koji jedini od kolega ima na nju pravo, putovnica vrijedi samo za vrijeme obavljanja dužnosti te je poslije moraju vratiti u MVP. S druge se pak strane u pravilniku nigdje izrijekom ne kaže da je i najviši bivši dužnosnici moraju vratiti ili tko bi od njih mogao zatražiti da je prestanu koristiti niti koji joj je rok valjanosti. Ipak, sama vrijednost diplomatske putovnice u Sanaderovim rukama nije velika. Nema imunitet, nema gotovo nikakve povlastice. Na carini mu otvaraju stvari jer prolazi iste preglede kao i ostali građani. Jedino, ponekad i najvažnije, u čemu nositelj diplomatske putovnice ima prednost jest neometano putovanje u neke države koje za ostale građane traže vize.

Najveća prednost takve putovnice jest što svom nositelju u neke države svijeta omogućava putovanje bez vize.

>>Sanader pobjeći ne može jer mu sud uvijek može uzeti putovnicu

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?