Široki Brijeg

Sanacija akvadukta trebala bi početi u ovoj godini

akvadukt
12.04.2012.
u 11:52

Vodonatapni
sustav Širokog Brijega odabran je za realizaciju u prvoj fazi projekta u FBiH

U ovoj godini trebalo bi donijeti odluku o zaštitnim vodama, kako bi se zaštitila izvorišta vrela Lištice i Borka. Ali, kako se zaštitna zona vrela Borak proteže jednim dijelom i na općinu Tomislavgrad, odnosno HBŽ, odluku o tome treba donijeti Vlada FBiH, stoji u izvješću JU-a Coming koje je nedavno predstavljeno vijećnicima Općinskog vijeća Široki Brijeg.

Projekti JU-a Coming

To je jedan od projekata na području općine Široki Brijeg koji se realiziraju preko JU-a Coming kao administratora projekata. Kao prvi korak istaknuto je Općinsko vijeće koje mora donijeti odluku o zaštitnim zonama vrela Borak, te nakon toga nastaviti proglašenje zone prema višim instancama sukladno zakonskim propisima. Još jedan zanimljiv projekt koji je u tijeku je sanacija i rekonstrukcija kamenog mosta na Ugrovači. Za sada je saniran jedan riječni stup koji je bio u najlošijem stanju. Također, JU Coming je izgradio željeznu ogradu kao zaštitu pješaka od upadanja u rijeku Ugrovaču, koja je bujičnog karaktera. Nakon sanacije mosta, ograda će biti uklonjena, a ulogu ograde preuzet će kameni zid kako je bio u izvornom stanju. Kako se radi o iznosu od 225.000 KM, koliko je potrebno za njegovu sanaciju, u idućem razdoblju će se pokušati aplicirati ovaj projekt na natječaje viših razina vlasti.

Također, tu je i značajan elaborat Problematike akvadukta preko rijeke Lištice. Još 2009. urađen je projektni zadatak sanacije cijelog akvadukta i njegove rekonstrukcije. Općina Široki Brijeg i JU Coming su aplicirali projekt sanacije, rekonstrukcije i proširenja vodonatapnog sustava prema projektu svjetske banke, te je ovaj projekt odabran za realizaciju u prvoj fazi projekta u Federacije BiH.

Predstudija izvodljivosti

Do sada su izrađene studije, od predstudije izvodljivosti do studije utjecaja na okoliš, kao i izrade idejnog rješenja i javne rasprave, a u tijeku je izrada glavnog projekta za sanaciju, rekonstrukciju i proširenje vodonatapnog sustava Široki Brijeg u sklopu kojeg je vršeno mjerenje gubitka vode na kanalima po dionicama dužine L=500 metara.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?