DONACIJE

Samo za dizajniranje bolničke kuhinje utrošeno 179.000 KM

novac
VL FOTO
31.08.2010.
u 08:33

Istražno povjerenstvo i tužiteljstvo provjeravaju gdje je završio novac iz donacija

Istražno parlamentarno povjerenstvo za utvrđivanje trošenja donacijskih sredstava izradilo je preliminarno izvješće, ali nije uspjelo do kraja završiti svoj posao, pa je od Parlamenta BiH zatražilo da ovom tijelu produži mandat do kraja rujna. Član povjerenstva Adem Huskić kaže kako je riječ o zahtjevnom poslu, kojim bi se morao baviti i novi saziv državnog Parlamenta.

Materijal ide tužiteljima

- Zaključili smo da se prikupljeni materijali upute tužiteljstvu i da oni urade svoj dio posla, a od federalnog Parlamenta smo zatražili da nam i oni dostave materijale, odnosno dokumentaciju koju oni imaju, kaže Huskić. Istražno povjerenstvo se susretalo s brojnim opstrukcijama, pa ne čudi što posao nisu uspjeli obaviti do kraja. Huskić kao primjer navodi činjenicu da je Povjerenstvo na preko 4.000 adresa u vladinom i nevladinom sektoru uputilo zahtjeve za dostavu informacija, a da je manje od 1.400 njih odgovorilo i dostavilo određene podatke, dok ostali uopće nisu reagirali. - Očito je, dakle, da smo se suočili s jednom vrstom ignorantskog odnosa, što je ostavilo traga. Mi imamo jedno izvješće, jedan obiman materijal u kojem su navedeni korisnici donacija i tu ima dosta spornih elemenata.

Prijetnje članovima

Primjerice, naišao sam na podatak da je za dizajniranje kuhinje u jednoj bolnici utrošeno 179 tisuća konvertibilnih maraka, što je frapantan podatak. Nevjerojatno je da taj posao košta toliko, ističe Huskić. Ranije je predsjednik Istražnog parlamentarnog povjerenstva za utvrđivanje trošenja donacijskih sredstava Sefer Halilović izjavio da su neki od članova čak bili suočeni i s prijetnjama. Parlament BiH već u drugom sazivu još od 2005. godine pokušava istražiti kako je utrošena novčana pomoć pristigla u BiH tijekom rata i nakon njega. Pri uspostavi parlamentarnih istražnih povjerenstava iznošene su procjene kako je riječ o iznosu od 12 do čak 40 milijardi konvertibilnih maraka, ali precizan iznos još nije utvrđen, a pitanje je i hoće li imajući u vidu istek mandata sadašnjeg povjerenstva. Istražno povjerenstvo Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje trošenja donatorskih sredstava proslijedit će SIPA-i i Tužiteljstvu BiH na daljnje postupanje stenogram i s nedavne sjednice na kojoj je razgovarano o donacijama Muslimanskom dobrotvornom društvu Merhamet u BiH, za koje postoji sumnja da je pronevjerilo 50 milijuna maraka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?