Reportaža

Sajam i EU ujedinili Srbiju i BiH

Sajam
Stojan Lasić
10.04.2013.
u 10:38

Manifestacija koja je unatoč recesiji okupila 750 izlagača iz 35 država, poduzetnike iz Srbije, BiH i C. Gore zanima novac iz EU-a

Dominirajući plavi štand s prepoznatljivim žutim zvjezdicama u paviljonu broj 2 jasan su pokazatelj tko je na ovogodišnjem 19. međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru glavni gost.

Štand za 27 članica EU-a

Golemi plavi prostor dekoriran prepoznatljivim motivima Europske unije strateška je sajamska točka na kojoj će se do subote gospodarstvenicima, novinarima, financijskim stručnjacima i posjetiteljima predstaviti 27 zemalja članica EU-a. Kako su granice EU-a stigle samo na 20-ak kilometara od Mostara, razumljivo je, ističu organizatori, da veliko zanimanje, bez obzira na ozbiljna recesijska vremena, vlada prije svega za novce iz pretpristupnih fonoda, gospodarsko-turističke projekte, koje poslodavci iz BiH mogu uzeti za unapređenje svojih djelatnosti. Kako EU preko Hrvatske dolazi do granice BiH, Srbije i Crne Gore, uz domaće, kod gospodarstvenika i izlagača iz istočnog susjedstva (Srbija, Crna Gora) vlada veliko zanimanje za prezentacije, stručna predavanje vezana uz fondove Europske unije. Kako novac i biznis ne poznaje granice i nacije, pokazali su čelnici Gospodarske komore FBiH, Republike Srpske, Distrikta Brčko i Vanjskotrgovinske komore BiH, koje je Mostarski sajam gospodarstva ujedinio na jednom zajedničkom štandu. “Mi smo gospodarstvenici, a ne političari, imamo zajednički interes i to nas je ujedinilo u ova recesijska vremena”, zajednički je stav predstavnika čak četiri gospodarske komore, čiji su djelatnici u opuštenom ozračju pijuckali vino. I tvrtke izlagači iz Srbije, koji su ove godine dobrano zastupljeni na Mostarskom sajmu, također tvrde kako su znatiželjni što im to EU nudi. “Bez obzira na političku situaciju, iskustva zemalja EU-a i naših susjeda, kao što je Hrvatska, ali i za nas bitan partner BiH, su glavni razlog što smo i ove godine u Mostaru”, kažu nam ljubazni izlagači iz Zastave, nekada najmoćnije jugoslavenske automobilske industrije koju je privatizirao talijanski Fiat. Među 750 izlagača iz 35 zemalja, tvornica “Zastava” se ove godine predstavlja s novim automobilom “new turbo rival 49.12”, pogodan za komunalne djelatnosti i novim terenskim vozilom “40.13 H”, koje je, razvijano kao vojno neborbeno vozilo, ali može odgovarati za druge potrebe. Predsjednik Gospodarske komore Srbije Željko Sertić, pozvao je, kako kaže, na Mostarski sajam dosta gospodarstvenika jer je, dodaje, opći sajam, čiji program obuhvaća sve od građevinarstva, proizvodnje i prerade metala, prehrambene, auto i elektro industrije, drvne i kemijske industrije, informatike, medicinske opreme i kozmetike, turizma i sporta, grafike i izdavaštva.

Šarolika sajamska ponuda


Iako se njihova zemlja nalazi u recesiji, talijanska regija Abruzzo četvrti put je gost Mostarskog sajma. “Regija Abruzzo vjeruje čvrsto u prekograničnu suradnju sa zemljama nove Europe, koja se oslikava na cijelom području jugoistočnog Balkana.

Naša očekivanja su usmjerena k jačanju gospodarskih, trgovinskih i kulturnih odnosa”, kazao je Alfred Castiglione, predstavnik ove regije koja je i ove godine, uz neke hrvatske i bh. tvrtke zauzela veliki izložbeni prostor u paviljonu broj 1 Mostarskog sajma. Iako je ove godine automobilska industrija, sudeći po broju izlagača malo “zatajila”, to su kompenzirali izlagači informatičkih tehnologija, knjiga i grafičke opreme. Između široke sajamske lepeze, prateći moderne informacijske tehnologije i trendove u sklopu Međunarodnom sajma gospodarstva “Mostar 2013.” organizirana je jako dobro posjećena podsajamska manifestacija Sajam informacijskih tehnologija “SIT 2013”. Organizira se i konferencija “eGovernment - modernizacija javne uprave na lokalnoj i regionalnoj razini”. Posebna pozornost bh. gospodarstvenika posvećena je suradnji s hrvatskim kolegama koji nakon ulaska Hrvatske u EU planiraju seliti proizvodnju u BiH. Sajamska manifestacija u duhu EU-a traje do subote.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?