Rješenje krize

Sada sarajevska 
BIJELA KUĆA ima 
posljednju priliku zaustaviti kaos

Parlament
25.03.2013.
u 09:15

Svjedoci smo da dužnosnici na najvišoj razini stavljaju interese svojih političkih stranaka iznad interesa građana

Vijeće za provedbu mira (PIC) će u utorak održati izvanredno zasjedanje u povodu potpune blokade funkcioniranja institucija, izazvane korištenjem mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa od stranke bošnjačkog kluba u Domu naroda prilikom glasovanja o kandidatu za suca Ustavnog suda FBiH Šahbazu Džihanoviću.

-Za svaku je osudu da institucije i lideri u Federaciji BiH – uključujući i ponovno jučerašnje ponašanje izaslanika u Domu naroda Parlamenta FBiH – još jednom nisu bili u mogućnosti omogućiti funkcioniranje najvišeg suda u entitetu i uspostavu Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. Svjedoci smo da dužnosnici na najvišoj razini stavljaju interese svojih političkih stranaka iznad interesa građana i funkcionalnih institucija demokracije, kaže glasnogovornik OHR-a Mario Brkić, prenoseći prvu ozbiljniju reakciju visokog predstavnika vezano uz blokadu vlasti u Federaciji.

Inzkova odluka

Iako je jasno da samo visoki predstavnik može prekinuti agoniju u kojoj se već duže vrijeme nalazi Federacija BiH, upitno je hoće li nakon sastanka u utorak Inzko iskoristiti ovlasti koje mu stoje na raspolaganju. Unutar PIC-a, barem do sada, nije bilo spremnosti da se podrže konkretne akcije. No, nakon zadnje sjednice Doma naroda jasno je da nakon Vlade i Parlamenta, potpuna blokada prijeti i Ustavnom sudu, što je uvod u kaos koji nitko neće moći kontrolirati. Neslužbeno doznajemo kako su pravni savjetnici međunarodnih predstavnika utvrdili da je pozivanje na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa pri glasovanju o popuni Ustavnog suda FBiH neustavno i nezakonito. Pronađeno je jasno pravno obrazloženje za moguću odluku kojom bi visoki predstavnik potvrdio imenovanje Šahbaza Džihanovića za suca entitetskog Ustavnog suda. Time bi se automatski odblokirao rad Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u Ustavnom sudu, kojem za kvorum nedostaje upravo jedan sudac bošnjačke nacionalnosti.

Druge mogućnosti

U OHR-u se navodno razmatraju i druge mogućnosti, ali jasno je kako bi jedina učinkovita bila ona kojom bi se poništila suspenzija odluke Središnjeg izbornog povjerenstva od prije dvije godine, koja je i dovela do postavljanja nelegalne vlasti u Federaciji BiH. No, Inzko je do sada odbijao takvu mogućnost. Ako se, pak, PIC i Inzko ponovno zadovolje verbalnim upozorenjem i “izražavanjem zabrinutosti”, kriza u Federaciji BiH dodatno će eskalirati povlačenjem SDP-a iz Vlade Federacije BiH i gašenjem skoro svih dužnosti entitetske vlasti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?