Ljubuški

“Sada ćemo ljeti imati dovoljno vode za natapanje”

obnavljanje
Ivan Kaleb
24.03.2012.
u 11:37

Kanal je bio plitak pa se voda izlijevala. Sada je iznova betoniran te će njegova protočnost biti veća

Vodonatapni kanali u općini Ljubuški su krvotok ljubuškog poljodjelstva; po njima Ljubuški prednjači. Na njegovu području je 188 kilometara primarnih kanala, a to je 75 posto ukupne natapne površine u BiH koja se natapa prirodnim putem.

Preuređenje kanala

Voda se koristi iz Trebižata, no kanale treba održavati, čistiti i obnavljati, a tu ulogu obavljaju udruge korisnika vode. Među najaktivnijim je udruga “Novi Tegaševac” iz sela Lisice koja obuhvaća i okuplja korisnike vode iz Lisica, Teskere, Crvenog Grma i jednog dijela Vašarovića, a njima pripada 18 kilometara kanala ili 10 posto od ukupne dužine kanala u općini. Da su vrijedni i djelatni svjedoči najnoviji posao koji upravo privode kraju, a riječ je o obnovi i preuređenju dijela kanala u dužini od 150 metara. Kanal je na tom dijelu bio usko grlo, bio je plitak, voda se izlijevala i gubila i ljeti je nizvodno nije bilo dovoljno. - Sada je dno dodatno ukopano i spušteno, što nije bilo ni malo lako napraviti. Kameni greben je bio neuobičajeno tvrd, jedna vrsta granita, sve dosadašnje vlasti, austro-ugarska i jugoslavenske nisu ga uspjele razbiti, nisu imale tehniku. Nama je to uspjelo, tri dana se bušilo i miniralo. Kanal je na ovom dijelu u suštini nov, izliven je od betona i sada će protočnost biti veća. Održavanje ovog dijela kanala će biti veoma jednostavno, kazali su čelnici Udruge Novi Tegaševac Drago Bilić, Jozo Kraljević i Žarko Bilić.

Posao su dogovorili javnim pozivom. Radove je dobilo poduzeće TD Company iz Vašarovića koje je dalo najbolju ponudu od 252 KM po dužnom metru kanala. Vrijednost posla je 40.000 KM. Novac su dobili iz tri izvora: od Federacije BiH 15.000 KM, od ZHŽ-a 7500 KM, a preostali dio 17.500 KM dala je Općina. Radovi traju dva tjedna i trebali bi biti završeni danas(subota, 24. ožujka). Osim toga, tri puta su sami čistili svoje kanale, a svaki put to stoji 1500 KM.

Natapanje okućnica

I prije tri godine su obnovili jedan dio u dužini 230 metara, tada je uloženo 60.000 KM. Stanje se znatno popravilo, a želja im je obnoviti i urediti još 1,5 kilometara kanala, a kada bi to uspjeli imali bi gotovo savršen sustav prirodnog navodnjavanja.

Osim što se prirodnim putem navodnjavaju zasađene i posijane parcele, iz kanala se natapaju i brojne okućnice električnim hidroforskim crpkama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?