PORUKA

SAD: Sjednica Doma naroda tek kada se izaberu svi izaslanici

philip
VL FOTO
08.03.2011.
u 15:21

Philip Crowley, pomoćnik državnog tajnika SAD-a poslao jasnu poruku o tome što Amerika očekuje od političara u BiH

Nakon jučerašnjeg sastanka Jamesa Steinberga, zamjenika državnog sekretara, i Miroslava Lajčaka, generalnog direktora EU za Evropu i Centralnu Aziju, Sjedinjene Američke Države i dalje su duboko zabrinute zbog zastoja u formiranju vlasti u Bosni i Hercegovini, naročito u institucijama Federacije BiH.

- Ovaj zastoj spriječava Bosnu i Hercegovinu da se bavi domaćim pitanjima koja zahtijevaju hitno rješavanje, kao i reformama koje su neophodne za proces evropskih i evro-atlantskih integracija. Podsjećamo sve lidere u Bosni i Hercegovini na imperativ upostavljanja širokih i jakih koalicijskih vlasti na svim nivoima koje mogu donositi odluke vezane za promoviranje ovog procesa. Pozivamo one stranke koje se protive slanju izaslanika iz preostalih županija u Dom naroda Federacije BiH da odmah počnu surađivati tako što će izabrati te izaslanike, jer ove županije krše Ustav Federacije BiH. Neispunjavanjem ove obveze, svoje uske etničke interese stavljaju ispred interesa svih građana Federacije BiH i Bosne i Hercegovine. Pored toga, pozivamo stranke koje pokušavaju sazvati Dom naroda Parlamenta Federacije BiH da odlože ovu aktivnost dok Središnje izborno povjerenstvo ne verificira izaslanike iz svih županija. Bilo koji pokušaj sazivanja Doma naroda prije nego što SIP verificira izaslanike iz svih županija otvara ozbiljna pitanja pravne prirode u vezi sa legitimitetom tog tijela. U potpunosti podržavamo incijativu visokog predstavnika Inzka da posreduje među političkim strankama da bi se što brže riješila preostala pitanja što bi omogućilo formiranje vlasti na nivou Federacije BiH i Bosne i Hercegovine. Pozivamo političke stranke da se uključe u razgovore na iskren i konstruktivan način - poručio je Philip Crowley, pomoćnik državnog tajnika SAD-a.

Ključne riječi

Komentara 1

PA
park
20:11 08.03.2011.

Poslao poruku HDZ_ovcima , il će te raditi il vas nema , jasnije nije moglo . Poruka i to od glavnog šefa , pa de sad da vidim ko će blokirat , bićete manji od makova zrna......

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?