Kroz internet

SAD proziva Kinu i Rusiju za špijunažu tešku 398 milijardi USD

računalo
Marko Mrkonjić/Pixsell
04.11.2011.
u 10:42

Vladine agencije, privatne kompanije, fakulteti i razne druge institucije bile su mete napada hakera iz Kine, piše u izvješću za koje su informacije prikupljali agenti iz 13 državnih agencija u posljednje 2 godine.

Izvješće koje su načinili obavještajci SAD-a pokazuje kako Kina i Rusija troše jako puno vremena na špijuniranje putem interneta odakle kradu povjerljive ekonomske, gospodarske i tehnološke informacije, javlja FoxNews.

U izvješću piše kako je otprilike 398 milijardi dolara izgubljeno putem ukradenih informacija i nastavlja se da kako dok se mobilna industrija bude razvijala stranim agentima će biti sve lakše doći do informacija.

Vladine agencije, privatne kompanije, fakulteti i razne druge institucije bile su mete napada hakera iz Kine, piše u izvješću za koje su informacije prikupljali agenti iz 13 državnih agencija u posljednje 2 godine.

Navodi da također da kineske obavještajne službe, ali i privatna poduzeća, iskorištavaju kineske građane koji imaju pristup korporativnim mrežama kako bi preuzeli poslovne tajne pomoću prijenosnih medija uređaje ili e -pošte.

Što se tiče Rusije, u izvješću je navedeno da je 10 ruskih obavještajnih službenika  uhićeno u lipnju 2010. godine, a imali su zadatak prikupljati gospodarske i tehnološke informacije.

– Krađa povjerljivih informacija prijetnja je za našu nacionalnu sigurnost i uzrokuje neprocjenjivu štetu globalnom gospodarstvu – rekao je zastupnik obavještajne agencije u SAD-u, Mike Rogers.

– Američki saveznici u Aziji i Europi moraju se uključiti kako bi zajedno izvršili pritisak na Peking, kako bi se stalo na ilegalnom ponašanju – dodao je Rogers te je pozvao Obaminu administraciju da se javno obračuna s Pekingm.

U izvješću se, još upozorava, da strane zemlje mnoge informacije mogu saznati i od aktivista, odnosno putem društvenih medija, misleći pritom na organizaciju Wikileaks.

 

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije