nakon 75 godina

SAD pokreće novu potragu za Amelijom Earhart

Amelia Earhart
AFP/PIXSELL
22.03.2012.
u 13:29

Pionirka avijacije nestala je 2. srpnja 1937. godine i od tada su potrošeni milijuni dolara da bi se doznala njezina sudbina

Misterij nestanka pionirke avijacije Amelije Earhart mogao bi biti riješen 75 godina nakon nestanka jer SAD u lipnju počinje novu istragu, piše NY Daily News.

Istragu o sudbini slavne pilotkinje, koja je nestala na posljednjoj etapi puta oko svijeta, podržala je američka državna tajnica Hillary Clinton. Ona se u utorak sastala s uglednim povjesničarima i znanstvenicima kako bi dogovorila detalje potrage za olupinom zrakoplova nacionalne heroine kod otoka Nikumaroro u pacifičkim Kiribatima. Potraga je preusmjerena u to područje jer pojedine zračne fotografije sugeriraju da se u njemu nalaze ostaci olupine koja bi mogla bili letjelica nestale nacionalne heroine.

Earhart je s navigatorom Fredom Noonanom nestala 2. srpnja 1937. godine nakon što je zrakoplovom Lockheeda Electre poletjela s Nove Gvineje prema Havajima. Do tada je dvojac, koji je iz Kalifornije preko Miamija, Južne Amerike, Afrike, Indijskog oceana i Južne Gvineje stigao do Nove Gvineje, preletio 35.000 od ukupno planiranih 47.000 kilometara. Posljednja etapa bila je ujedno i najteža, ali i kobna – let preko Pacifika. Earhart i Noonan nikada nisu stigli do odredišta, a dugotrajne i skupocjene istrage (na koje su potrošeni milijuni dolara) nisu urodile plodom. Stoga će najavljena istraga većinom biti financirana iz privatnih sredstava, a američka će vlada osigurati manji dio.

Je li avion ostao bez goriva? Ili se možda pokvario motor? Je li Erhart sletjela na greben ili napušteni otok ili, kao što neki sumnjaju, na otok Gardner? Ili je zrakoplov završio u moru, samo su neka od pitanja koja se vežu uz najveću misteriju 20. stoljeća.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?