Tenzije na vrhuncu

SAD: Optužili smo S. Koreju za izazivanje tenzija, a mi radimo isto

koreja
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
05.04.2013.
u 08:22

Tajne fotografije i transkripti nekih razgovora pokazuju da je S. Koreja pomakla dvije rakete i spremnike s gorivom na Istočnu obalu

- Optužujemo Sjevernu Koreju za podizanje tenzija, a bojimo se sada da mi radimo istu stvar, oglasili su se službeno iz Ministarstva obrane SAD-a.

Ova izjava došla je istoga dana kada su američki dužnosnici potvrdili za CNN da su presreli poruke koje otkrivaju da Sjeverna Koreja ima plan lansirati balističke rakete u idućim danima ili tjednima.

Tajne fotografije i transkripti nekih razgovora pokazuju da je S. Koreja pomakla dvije rakete i spremnike s gorivom na Istočnu obalu, a južnokorejski ministar obrane Kim Kwan-jin izjavio je u parlamentarnom odboru u Seoulu da ta akcija pokazuje namjeru njihovih susjeda o izvođenju još jednog testiranja rakete ili vojnu vježbu.

Pretpostavlja se da su projektili pripremljeni za lansiranje "Musudan" rakete - rakete čiji je domet veći od 4000 kilometara, što znači da bi mogla izravno zaprijetiti Južnoj Koreji, Japanu i američkim strateškim točkama na Pacifiku, ali ne može doseći američke vojne snage smještene u bazi Guam.

Bijela kuća objavila je jučer da je poduzela sve potrebne zaštitne mjere u povodu prijetnje Sjeverne Koreje nuklearnim napadom. Ipak, iako su u Washingtonu zabrinuti zbog provokacija Pyongyanga, tvrde da ih one nisu iznenadile te da su spremni odgovoriti istom mjerom. 

Sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA prenijela je kako je Pyongyang jučer i službeno obavijestio Washington o mogućim napadima. "SAD će biti uništen nuklearnim udarom. Bespoštedna operacija je dogovorena i odobrena", stoji u priopćenju sjevernokorejske vojske. Agencija također prenosi izjave tamošnjih vlasti, koje su još jučer zaprijetile da bi rat mogao izbiti "danas ili sutra".

I hakerska grupa Anonymous reagirala je na agresivno ponašanje Sjeverne Koreje napavši najmanje dvije internet stranice sjevernokorejske vlade, javlja Belfast Telegraph. Na mreži Flickr pojavile su se fotografije diktatora Kima sa svinjskom njuškom i ušima, a na trbuhu su mu "iscrtali" popularni Disneyev crtani lik Mickey Mouse. Ispod fotografije napisano je " Prijeti svjetskom miru s nuklearnim oružjem i raketama/ rasipa novac dok ljudi umiru od gladi."

Na drugom postu napisali su "Mi smo Anonimusi", a u priopćenju koje su potom objavili obračaju se građanima Sjeverne Koreje pozivajući ih na borbu protiv svog vodstva.

 - Građanima Sjeverne Koreje predlažemo da se dignu i sruše represivni režim.. Čuvamo vam leđa I držimo vas za ruke dok vi krećete na put ka slobodi, demokraciji i miru. Nemojte nas se plašiti, mi nismo teroristi, mi smo dobri momci s interneta"

Hakirali su i sjevernokorejski službenio Twitter profil, s kojeg se više ne šalju službene fotografije i informacije Pyongyanga kao što je dosad bio slučaj.

>> Amerikanci tvrde: S. Koreja lansira rakete za nekoliko dana ili tjedana

Sve o nemirima između Sjeverne Koreje i SAD-a čitajte u našem specijalu

 

 

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije