DIPLOMACIJA

SAD: Imperativ je uspostaviti široke i jake koalicije u BiH

moon
VL foto
18.03.2011.
u 09:44

Poruka: BiH treba široke i čvrste vlade na svim razinama kako bi se bavile otvorenim pitanjima

Šefovi diplomatija zemalja članica Europske unije na sastanku u ponedjeljak, 21. ožujka u Bruxellesu trebali bi usvojiti strategiju za BiH, piše internetski portal European Voice.

Ojačati ulogu u BiH

Europska unija želi ojačati funkciju svog specijalnog predstavnika u BiH (EUSR) u sklopu priprema za postupno gašenje Ureda visokog predstavnika. Austrijski diplomat Valentin Inzko trenutačno obavlja obje funkcije. U sklopu tog plana EUSR će postati i šef Izaslanstva Europske unije u Sarajevu, koja je zadužena za upravljanje financijskom pomoći BiH. Početkom tjedna šefica europske diplomacije Catherine Ashton i europski povjerenik Štefan Füle izrazili su “duboku zabrinutost” zbog situacije u BiH. - Vodstvo BiH mora hitno prevladati svoje razlike. Rješenje što poštuje prioritete svih strana kojih se to tiče nadohvat je. Pozdravljamo i posve podupiremo na to usmjerene olakšavajuće napore Ureda visokoga predstavnika i europskoga posebnoga predstavnika Valentina Inzka – priopćilo je ovo dvoje visokih europskih dužnosnika i dodalo: - BiH si ne može priuštiti da izgubi još više vremena. Političke vođe moraju se hitno pozabaviti uz Europsku uniju povezanim preobrazbama, žele li da zemlja krene naprijed na putu europske integracije. Da se to dogodi, BiH treba predstavničke, široke i čvrste vlade na svim razinama, kako bi se bavile otvorenim pitanjima – zaključili su Füle i Ashton u svom obraćanju vezanom za stanje u BiH. Prije poruke iz EU-a, jasnu je poslala i američka diplomacija zaključivši ako je široka koalicija rješenje za buduću vlast u BiH.

Strategija ili sankcije

Šefovi diplomatija Europske unije vodit će u ponedjeljak razgovore o u situaciji u BiH i daljnjim koracima koje će se ispred Europske unije poduzimati. Ostaje vidjeti na sjednici koja će se održati u ponedjeljak što donosi nova strategija za BiH. Proteklih dana objavljeno je kako su pripremljene i sankcije za političare u BiH zbog političkog zastoja i slabog napretka prema Europskoj uniji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?