Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Crna kronika

Sačekali su ga, ubili, zaključali i pobjegli. Pljačka nije motiv

Župni stan nisu ispremetali i pitanje je jesu li ubojice išta odnijele sa sobom
10. veljače 2013. u 17:40 0 komentara 180 prikaza
Mile Ivančić
Foto: Marina Borovac/Večernji list
Pogledajte galeriju 1/6

- Najprije sam pozvonila. Velečasni Mile Ivančić nije otvarao pa sam uzela ključeve koje mi je večer ranije dao i otvorila. Moja kći i ja ušle smo u župni stan. I onda smo ga ugledale na podu hodnika... Noge su mu bile zgrčene prema radnoj sobi, krvava glava bila je okrenuta prema sobi za goste... Izletjele smo van i ja sam jako počela vrištati - u dahu prepričava Mirjana Dujmović iz Zavalja nedaleko od Bihaća. Njezina 11-godišnja kći Ana Marija na to samo dodaje da se još više prepala kad je majka počela vikati.

Zid poprskan krvlju

Zid je, kaže Mirjanin suprug Nikola Dujmović, bio pun krvi.

- Zatukli su ga kamenom - objašnjava.

Da više nema nikakve dvojbe da je vlč. Ivančić, župnik župe Gospićko-senjske biskupije sv. Franje Asiškog, okrutno ubijen potvrđuje i Senad Ljubijankić, tužitelj Unsko-sanske županije kojeg smo jučer zatekli na očevidu što je dan ranije započeo na mjestu ubojstva.

Marijan Šimić, čelni čovjek županijske policije, kaže da zbog interesa istrage ne može otkriti jesu li na tragu počiniteljima. Pretpostavlja se da je u vlč. Ivančićevom ubojstvu sudjelovalo više osoba.

Mile Ivančić, 78-godišnji župnik koji je uskoro trebao zlatnom misom obilježiti 50 godina svećenstva te proslaviti 80. rođendan sestre Marije koja je tada trebala doći iz Australije, bio je omiljen i među starima i mladima iz sela u kojem je pedesetak duša. No, na udaru lopova bio je gotovo od kako je 1997. godine došao na službovanje u ratom razrušenu župu Zavalje. Provaljivano je najprije u crkvu, zatim i u župni stan, posljednji puta prošlog petka. Ali, vlč. Ivančić o tome nije volio pričati:

- Da mu je oko Božića ukradeno iz župnog stana oko 25.000 kuna, kojima je trebao platiti majstore, mi smo, evo, tek sad doznali jer to nije ni prijavio policiji. Meni je u to vrijeme samo rekao da će me nagraditi ako mu pronađem crnu torbu. Ali, nije mi htio reći što je u njoj bilo - priča Mirjana Dujmović pa se čudom čudi što je svećenik, čije je beživotno tijelo pronašla u subotu oko 14 sati i 15 minuta, bio zaključan u župnom stanu. Dosadašnja istraga navodi na zaključak da su ga ubojice zaključale i pobjegle. Iako se nagađa da bi motiv ovog zločina moglo biti koristoljublje, pa se navodi da je don Ivančić dobio oko 90.000 kuna koje je trebao dati za uređenje župnog stana, doznajemo da pljačka vrlo vjerojatno ipak nije i motiv ubojstva i da stvari u župnom stanu nisu bile ispremetane.

Don Mile Ivančić ubijen je, po svemu sudeći, još u petak uvečer, nakon što je otišao od Zvonka i Milke Majstorović iz Zavalja kod kojih je bio na večeri:

- Baš smo gledali neku tursku seriju kada je oko 18 sati k nama došao župnik. Sjedili smo pričali, za večeru sam ispekla jaja. Oko 21 sat je otišao od nas - govori Milka Majstorović, otirući s lica suze.

Njezin suprug Zvonko šokiran je, kao i ona sama, brutalnim zločinom:

- Tko je to mogao učiniti? - pita se.

- Dići ruku na svećenika - u nevjerici ponavlja i Mirjana Dujmović pa kaže da se sad u selo, nakon zločina, unio strah među stanovništvo. Ona sama, dodaje, sada se plaši ući u župnu kuću.

- U petak me velečasni pitao da mu očistim peć. Rekla sam da ću to napraviti u subotu pa mi je zato dao ključeve. A što bi bilo da smo mala i ja otišle tamo u petak navečer - govori.

U subotu je, kaže, pozvala muža da s njom ode do crkve, da raspreme jaslice. Njemu se nije dalo pa su krenule ona i Ana Marija:

- Kad smo izašle, rekla sam kćeri da ona sama ode do velečasnog, ali je ona htjela da ja idem s njom. Dobro je, dijete nije bilo samo - ispričala nam je Mirjana Dujmović

Dok sjedimo i razgovaramo u njezinu domu nedaleko od župnog stana, suprug Nikola Dujmović izlazi iz kuće pa se nakon nekog vremena vraća:

- Bila je policija. Pitaju me za onaj automobili što sam vidio - objašnjava.

Naime, oko 21 sat Mirjana Dujmović je sjedila uz prozor i vidjela svećenika kad je svojima automobilom prošao od Majstorovićevih prema župnom stanu gdje su se, kad je stigao, svjetla što se uključuju na senzor upalila i ugasila. No, njezin suprug Nikola vidio je i neki manji automobil koji je stajao parkiran u blizini:

- Ne znam mu ni marke ni boje. Ma, često tu uvečer dolaze mladi iz grada, parkiraju se, ne znam što rade - objašnjava.

Dujmovići vjeruju da je netko pratio vlč. Ivančića i da ga je ubio odmah čim je u petak uvečer kročio u župni stan:

- Vidio sam ga mrtvog. Imao je kaput na sebi. Ispod i oko njega sve je bilo puno krvi - kaže Nikola Dujmović.

Njegova supruga Mirjana dodaje da je to večer tragova u snijegu bilo i oko kuće njezinih roditelja pa se plaši da možda netko nije i nju uhodio, ako je znao da ona ima ključeve svećenikova doma.

Crkva traži istragu

Dujmović sve vrijeme ponavljaju da je svećenik bio jako dobar čovjek pa im je još manje jasno tko ga je mogao ubiti:

- Ako je netko trebao novac, on bi mu ga dao, a ne ovako... - govori Mirjana.

Ubojstvo vlč. Mile Ivančića unijelo nemir među ovdašnje stanovništvo te izazvalo reakcije Katoličke crkve koja oštro osuđuje zločin u Zavalju. Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić i banjolučki biskup i predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine Franjo Komarica od vlasti u BiH traže temeljitu istragu kojom će se otkriti motiv te pronaći i kazniti krivci za ubojstvo. Kardinal Puljić je kazao i da je zabrinut stoga što su prijašnji slučajevi pljački župnog dvora u Zavalju ostali neriješeni, što je počinitelje samo moglo ohrabriti da nastave sa zločinom.

Šefik Smlatić, ministar unutarnjih poslova Unsko-sanske županije, kaže da se radi o delikatnom slučaju te da je stoga policija angažirala sve svoje kapacitete .

- Odmah nakon saznanja o ovom zločinu svoju pomoć su nam ponudili i sve druge agencije u zemlji, od državne policijske agencije SIPA-e, Federalne uprave policije, kao i druge policijsko-sigurnosne službe - rekao je ministar Smlatić.

>> Kod Bihaća ubijen katolički svećenik

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.