STARI PROBLEM

Sa Žovnice i ceste za Čitluk potoci se slijevaju na kuće

kisa
Zoran grizelj
10.11.2010.
u 12:42

Rješenje bi predstavljalo razdvajanje fekalnih i oborinskih voda što sada nije bio slučaj

Mostarske ulice za vrijeme kiša mogli bismo najlakše opisati tek starim vicem - Kada su kiše, pripremite gumene čizme i - čamce! Već zasigurno možete zamisliti sebe kako preskačete sve te puste blatne lokve, kišobranom umjesto da sačuvate suhu glavu borite se da vam tijelo ne smoče nadolazeći automobili. Problem koji je uvijek prisutan, ali se nikada ne nazire rješenje. Prema riječima Mire Karačića, šefa pogona Kanalizacije za radnu jedinicu I, sustav je prije rata bio separatni, s time da su i fekalne i oborinske vode skopčane na jedan kolektor.

Mogućnost kolektiranja

- Sustav je mogao primiti 35 litara po četvornom metru. Nakon rata bespravno su izgrađena naselja, pogotovo gdje su veliki centri, tako da se izgradnjom svelo na sadašnje stanje od 25 litara po četvornom metru, kazao nam je Karačić dodavši kako je sustav odvodnje oborinskih voda nedovoljan sam po sebi, a tu su i ostali problemi. - Lišće začepi odvode, žile drveća su se proširile, a tu su i kafići koji su se skopčali na slivnike, kao i neki bespravni objekti, objasnio nam je Karačić istaknuvši kako je i veliki problem u proteklih pet godina krađa rešetki. - Mi smo zaduženi za čišćenje, dok je Grad Mostar dužan platiti taj rad, međutim sadašnja je situacija takva da Grad nema novca, rekao je Karačić. Dodao je kako ono što im i dadnu za mjesec dana oni mogu odraditi u tri dana, dok ostale poslove rade po potrebi i dalje, samo im nitko za to ne plaća. - Prije rata tadašnji SIZ je plaćao 160.000 KM mjesečno za održavanje, dok je danas taj iznos nešto manje od 13.000 KM. S tim iznosom ne možemo nabaviti ni nova vozila koja su nam potrebna, ni praviti veće rekonstrukcije, ustvrdio je Karačić. Inače, Grad je podijeljen u četiri zone. Tako da se čišćenje u prvoj zoni treba obavljati svako 15 dana, u drugoj svako mjesec, u trećoj dva mjeseca i u četvrtoj svako pola godine. Osim već spomenutih problema, velik su problem i regionalni pravci, kao i magistralni poput Žovnice i Čitluka koji se slijevaju poput potoka na kuće ljudi koji žive ispod njih.

Opterećen sustav

Tako je svaka nova izgradnja i nova prometnica problem koja dodatno opterećuje ionako opterećen sustav odvodnje. Problem su i neformiranja kućnih vijeća za održavanje unutarnjih instalacija i kanalizacije. Kaže nam kako nema rješenja bez izgradnje novih kolektora, čime bi se razdvojile fekalne i oborinske vode, jer može doći do izlijevanja fekalnih voda iz slivnika.

- Zna se dogoditi jer bude pritisak velik, a profili puni. Iz Grada trebaju tražiti sredstva na federalnoj razini kako bi se kvalitetno uradila mreža odvodnje, napomenuo je Karačić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?