KONFERENCIJA

Sa 583 milijuna eura zatvara se teško poglavlje u regiji

ljubic
VL FOTO
21.04.2012.
u 11:50

Osim ove donatorske konferencije BiH može do kraja ove godine očekivati dodatnih 150 milijuna KM najmanje za rješavanje pitanja prognanih unutar BiH

Četiri zemlje regije očekuju da će se na međunarodnoj Donatorskoj konferenciji koja će se 24. travnja održati u Sarajevu prikupiti očekivani iznos od 583 milijuna eura za trajno rješavanje stambenog pitanja izbjeglica i raseljenih osoba.

Strani donatori

Kako je novinarima u Sarajevu izjavio ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić, oko 508 milijuna eura se očekuje od stranih donatora, dok će preostala sredstva osigurati same države korisnice: BiH, Hrvatska, Crna Gora i Srbija. Najviše sredstava, čak 57 posto, bilo bi uloženo u rješavanje stambenog zbrinjavanja izbjeglica u Srbiji. Riječ je o iznosu od oko 335 milijuna eura. U BiH bi se realizirali projekti u vrijednosti 101 milijun eura ili 17 posto ukupnog iznosa projiciranih sredstava. Nešto više, oko 120 milijuna eura, odnosno 21 posto, realiziralo bi se u Hrvatskoj, dok bi u Crnoj Gori bilo dodijeljeno preostalih 28 milijuna ili pet posto. Planirano je da se najveći dio ovog regionalnog projekta realizira u drugoj godini provedbe, kada bi bilo uloženo ukupno 190 milijuna eura. U prvoj godini, a to je 2012., planirano je ulaganje 73 milijuna. Značajan iznos, 185 milijuna, predviđen je i za 2014., kao treću godinu provedbe projekta. U zadnje dvije godine planirano je da se za rješavanje pitanja izbjeglica i raseljenih osoba utroši 90, odnosno 46 milijuna eura. Stambeni projekti bi se istodobno realizirali u sve četiri zemlje, što bi omogućilo da se izbjegnu bilo kakve polemike o favoriziranju neke od država.

Stambeno pitanje

Očekuje se da na kraju uspješne provedbe petogodišnjeg projekta bude riješeno stambeno pitanje 74 tisuće ljudi, odnosno 27 tisuća kućanstava. Od tog broja, 16.800 kućanstava je u Srbiji, 5400 u BiH, 3500 u RH i 1200 u Crnoj Gori. Stambeno zbrinjavanje u ovom regionalnom projektu uključuje izgradnju, rekonstrukciju, obnovu ili kupnju stanova ili kuća, osiguranje građevinskog materijala i smještaj u ustanovama socijalne skrbi. Čak 84 posto kućanstava bit će zbrinuto kroz obnovu ili izgradnju kuća i stanova. Ministar Ljubić i veleposlanici Hrvatske, Srbije i Crne Gore, izrazili su zahvalnost UNHCR-u, EU i SAD-u, bez kojih ovo teško humanitarno i političko pitanje ne bi moglo biti riješeno.

Nadu u uspjeh konferencije uliva i sastav izaslanstava zemalja regije i potencijalnih donatora. Skup će otvoriti predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, a očekuje se i dolazak europskog povjerenika za proširenje Štefana Fülea.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?