Tomislavgrad

S radom jučer počela druga smjena Tvornice kabela ‘Kapis’

Kapis
27.02.2013.
u 11:35

Iz sindikata su kazali kako će nastojati da se tužba povuče

Vlasnik Tvornice kabela u Tomislavgradu i radnici, koji su u štrajku od 15. veljače, sastali su se početkom tjedna u općinskim prostorijama, ali dogovor nije postignut. Istoga dana su se i vlasnik i predstavnici Samostalnog sindikata TKT našli na Općinskom sudu u Livnu na kojemu je održano pripremno ročište zbog tužbe Uprave društva Kapis d.o.o. TKT protiv Sindikalne organizacije. Stručna suradnica i glasnogovornica Suda Marija Vila Robović kazala nam je kako tužba datira od 15. veljače, te da se u njoj od Općinskog suda Livno traži da “se utvrdi da je štrajk koji je sindikat pokrenuo 15. veljače nezakonit iz razloga što je isti započet, a da nije prethodno pokrenut postupak mirenja. Pod točkom 2. traži se da se tuženom (Sindikatu) zabrani organiziranje i provedba štrajka koji je započeo 15. veljače u 7.30 sati i da se naloži da se odmah prekine tako nezakonito započet štrajk.“

Nakon povratka iz Livna ponovno su upriličeni pregovori vlasnika Iztoka Pikla s predstavnicima Sindikata, a Pikl je pozvao radnike na posao s ponudom da će razmotriti njihove zahtjeve. Predsjednik Sindikata TKT-a Ivan Dilber kazao je da su se složili s činjenicom da otpuštanja mora biti „ali da otpremnina treba biti primjerena, da to bude 400 KM po godini radnog staža, ili 300, što bi ovisilo od radnika do radnika, te da se sa svakim radnikom, za kojega se utvrdi da je tehnološki višak, razgovara pojedinačno.

“Radnici su bili voljni vratiti se na posao, ako vlasnik i poslodavac da čvrste garancije kako će prihvatiti njihove uvjete o otkazima. Postignut je dogovor o prekidu štrajka, te izvršene sve pripreme za početak radnog procesa u drugoj smjeni. „Postigli smo dogovor o prekidu štrajka. Nakon 11 dana upalit ćemo strojeve u pogonima Tvornice kabela, a vlasnik je obećao da će sa svakim radnikom, koji bi išao iz Tvornice, razgovarati pojedinačno i pojedinačno dogovarati o visini otpremnine. Što se tiče tužbe nastojat ćemo s poslodavcem dogovoriti da se povuče, a ako ne, ostaje nam glavna rasprava 18. ožujka”, kazao je Dilber.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?