Ispovijest

S HIV-om živi devet godina

SIDA
02.12.2012.
u 10:54

Proživjela je osudu okoline, rodbine pa čak i liječnika

Jučer je u svim gradovima u BiH obilježen Svjetski dan borbe protiv HIV virusa, bolesti koja je još uvijek neizlječiva, a brojnim ljudima je uništila život. kako je živjeti s ovim virusom te kako na oboljele gleda okolina, najbolje govori priča koju je napravio Klix.ba koju prenosimo u cijelosti. Pedesettrogodišnja N. L. otkrila je prije devet godina kako je HIV pozitivna. Otišla je na testiranje kada je njen suprug saznao da je pozitivan na HIV.

Osuda sugrađana

“U malom mjestu je izbio skandal, tako da su svi saznali. Zbog toga sam se osjećala jako ružno i odbačeno”, rekla je u razgovoru za Klix.ba N. J. Njen život se mnogo promijenio, ali N. J. je uspjela zadržati pozitivnost i trudi se unaprijediti ga. No, na početku je bilo izuzetno teško. Naišla je na predrasude i razne prepreke. “S obzirom da je mojoj najužoj rodbini liječnica s infektivne klinike objasnila sve o HIV-u, te kako se može, odnosno ne može prenijeti, u početku nije bilo problema. Međutim, nekad kasnije sam imala jako ružnu situaciju pri jednom ginekološkom pregledu kada je liječnik rekao mom sinu i snahi da me se klone, a posebno ako žele imati dijete. Oni su se prepali, što i mogu razumjeti donekle, te su me zaista jedno vrijeme izbjegavali. To je bio šok za mene jer sam imala divno iskustvo s jednom liječnicom i mislila sam da su svi zdravstveni radnici takvi, ali sam se prevarila. Trebalo je da prođe dosta vremena, te uz pomoć osoblja APOHA-e (Asocijacija za podršku osobama koje žive s HIV-om) ponovno mogu reći da je sve u najboljem redu što se tiče naših odnosa”, rekla je. Iako je bilo teško, N. J. je uspjela prevazići sve prepreke i počela gledati na život s pozitivnije strane. “Još uvijek postoje stigma i predrasude u našoj, ali i u drugim zemljama. Međutim, ja sve danas gledam s jedne pozitivne strane jer sam već puno toga i prevladala i smatram da se sve ipak može rješiti. Otišla sam u prijevremenu invalidsku mirovinu, jer se nisam htjela dovoditi u neugodne situacije, a tako su mi i savjetovali”, rekla je N. J. koja je nastavila svoju borbu na drugi način. Aktivna je u APOHA-i, putuje te pronalazi nove načine da bolje i ljepše živi. Ponekad nešto i prodaje.

Redovita terapija

“Bitno je uzimati terapiju redovito, ići na redovite kontrole kod svog liječnika koji te prati od početka, ali bitan je i pozitivan duh i energija. Još uvijek je kod nas teško reći nekome da živiš s HIV-om jer nikad ne znaš kako će reagirati. Kada su u pitanju mnoge druge bolesti, ljudi se suosjećaju. S HIV/AIDS-om nije tako, ali je bitno boriti se za sebe, za bližnje i svoje zdravlje. Nitko od nas ne zna što mu se može dogoditi i mislim da nikoga ne treba osuđivati, jer niko i ne može znati kako je nama dok se ne nađe u takvoj situaciji”, istakla je N. J. te poručila kako je njen životni moto “Živi i pusti druge da žive”.

Inače, kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, prvi slučaj zaraze virusom HIV zabilježen je 1986. godine. Do studenoga 2011. godine u BiH je registrirano ukupno 196 slučajeva zaraženih virusom, od kojih se kod 116 osoba razvio AIDS. Među zaraženim dominiraju osobe muškog spola, a najčešći oblik prenošenja HIV-a je heteroseksualnim odnosima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?