NOVA ULAGANJA

Ruski naftni gigant širit će se i na Hercegovinu

nafta
Arhiva VL
11.04.2012.
u 09:15

“Zarubežnjeft” najavljuje nova ulaganja i širenje poslovanja u Mostaru, Zenici, Banjoj Luci, ali i RH

Ruski “Zarubežnjeft” ima vrlo ambiciozne investicijske planove, koji će sve više obuhvaćati i prostor Federacije BiH, ali i susjedne zemlje.

Nova ulaganja

Do sada su investicije ove grupacije uglavnom bile fokusirane na stabilizaciju i razvoj kompanija koje su preuzeli prije pet godina, a to su Rafinerija nafte Brod, Rafinerija ulja Modriča i distributivna mreža benzinskih crpki Nestro Petrol. Nakon što je stabilizacija ovih kompanija i proizvodnje u dvije rafinerije uspješno okončana, iz Optima Grupe, koja okuplja “Zarubežnjeftove” tvrtke u BiH, najavljuju nova ulaganja. Prema usvojenom planu investicija, koji su jučer u Sarajevu predstavili direktor Optima Grupe Aleksandar Đakonov i njegovi suradnici, u razdoblju do 2016. godine planirane su nove investicije u brodsku rafineriju u iznosu od 750 milijuna eura. Zahvaljujući tim ulaganjima, ističu, rafinerija u Brodu svrstat će se među najmodernije rafinerije s maksimalnom kvalitetom prerađevina i kapacitetima prerade od 4,2 milijuna tona nafte godišnje. U odnosu na sadašnji kapacitet prerade, radi se o podizanju kapaciteta za više od tri puta, što će se izravno odraziti i na rast poreznih prihoda u državnoj blagajni. Kada je u pitanju Rafinerija ulja Modriča, tijekom ove godine će biti izgrađena nova linija za proizvodnju motornih ulja, počet će radovi na izgradnji novog pogona za hidroizomerizaciju i vakuum destilaciju, a planirano je i investiranje u novi dizajn ambalaže za motorna ulja, što bi trebalo doprinijeti većem plasmanu proizvoda na domaće i inozemno tržište. Ipak, uz najavljeno otvaranje ureda u Sarajevu, snažnije prisustvo Optima Grupe na prostoru Federacije Bosne i Hercegovine najviše će biti vidljivo kroz nove benzinske crpke Nestro Petrola. U trenutku privatizacije ovo je bila vrlo zastarjela i nekonkurentna mreža benzinskih crpki isključivo na prostoru Republike Srpske.

Širenje na BiH

Ulaganjima većim od 15,7 milijuna eura Nestro Petrol je dobio lanac suvremenih crpki, na kojima je za samo dvije godine prodaja naftnih prerađevina povećana za 70 posto. - Mreža benzinskih crpki Nestro Petrol, koja je u trenutku privatizacije imala 78 objekata, uvećana je na 90 prodajnih objekata u BiH. Nastavlja se širenje maloprodajne mreže Nestro Petrola, tako da se uskoro mogu očekivati novi objekti širom BiH, gdje, prije svega, mislimo na Sarajevo, Mostar, Banja Luku, Tuzlu, Zenicu i druge gradove u BiH. Usporedo sa širenjem mreže benzinskih crpki u BiH, planirano je širenje i na okolna tržišta Republike Hrvatske i Republike Srbije - kaže Đakonov.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?