ZAOKRET SAD-a

Rusija zatražila rješenje hrvatskog pitanja u BiH

covic
VL FOTO
09.07.2011.
u 12:27

Hrvatsko pitanje je ključ rješenja u BiH, istaknuo ruski dužnosnik u PIC-u

Dvije su važne smjernice o naglašenom diskriminirajućem položaju Hrvata u BiH, kao i zaokretu prema poziciji bošnjačkog SDP-a i drugih okupljenih stranaka obilježile zasjedanje Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC). To će zasigurno oblikovati buduće djelovanja međunarodne uprave u BiH, a što su najjasnije istaknuli predstavnik Sjedinjenih Sržava, najvažnije sile u PIC-u, Thomas Countryman, kao i predstavnik Kremlja.

Vlast šest stranaka

Zamjenik pomoćnika američke državne tajnice u Odjelu za europska i euroazijska pitanja Thomas Countryman šokirao je sve nastupom pred televizijskim kamerama svojim poznavanjem lokalnog jezika, a još više porukama kako su sve stranke odgovorne za krizu u zemlji što se nije svidjelo platformaškim glasilima, a napose izjava kako SAD smatraju da vlast u BiH trebaju činiti i dva HDZ-a koje je praktično označio zastupnicima Hrvata u zemlji. Sve donedavno administracija SAD-a se u kuloarskim političkim rasprama držala pokroviteljem platformaške vlasti koja je nasilno izgurala legitimne hrvatske političke predstavnike s razine Federacije i središnje Bosne. Countryman, dapače, sada tvrdi da bi Vijeće ministara trebala ustrojiti široka koalicija sastavljena od ključnih političkih stranaka u zemlji uključujući i dva HDZ-a.

“Moguće je formirati legitimnu vlast na razini države i bez HDZ-a, bez SDP-a ili pak bez SNSD-a, ali ja sam istaknuo što mi mislimo da bi bilo najbolja i najučinkovitija vlast za BiH. I to bi uključilo i HDZ, i SDP, i SDA i SNSD”, rekao je Countryman.

Zaokret

Američki diplomat istaknuo je kako bi SAD željele vidjeti dvije ključne hrvatske stranke u vlasti na razini BiH. “Mi bi voljeli vidjeti dva HDZ-a uključena u vlast na razini državi. To su stranke koje su uživaju potporu većine hrvatskih birača u BiH. Žao nam je što nisu uključeni u vlasti na razini Federacije BiH. Ali mislim da imaju sposobnih ljudi koji mogu dati veliki doprinos BiH ni i to želimo vidjeti”, dodao je Countryman. Američki dužnosnik izrazio je spremnost pomoći domaćim političarima da uspostave vlast u zemlji, no dodao je kako političke stranke trenutačno ‘ne zanima stajalište međunarodne zajednice’. Pozvao je političke predstavnike u zemlji da umjesto medijskih prepucavanja započnu izravne razgovore kazavši da su svi odgovorni za najteži zastoj u zemlji od potpisivanja Daytona. Predstavnik Rusije je pak na zasjedanju PIC-a nakon izlaganja predstavnika šest dužnosnika iz vodstva državnog Parlamenta a koji su, nije slučajno, upravo predstavnici po dvije hrvatske (HDZ BiH i HDZ 1990.), srpske (SNSD i SDS) i bošnjačke stranke (SDP BiH, SDA) istaknuo da je jedna od najvažnijih stvari riješiti hrvatsko pitanje u BiH dodajući da je s posebnom pozornošću slušao hrvatske čelnike Dragana Čovića i Božu Ljubića.

Ključne riječi

Komentara 8

VR
vrisak
07:27 10.07.2011.

Pomoc Rusije, u ovome slucaju nije me briga zbog cije ljubavi zele da se Hrvatima vrati dostojnost i pravo mjesto da vode svoj narod u bolje sutra.. Cestitam svima ma ko oni bili ako su konacno stali na pravu stranu.... Zar nam nije dosta balinskog terora???

LP
Ljubomir Pavlovic
11:20 10.07.2011.

Hrvatima će sigurno doći pomoć iz Rusije preko Dodika i riješiti Hrvatsko pitanje. Čekaj magarče dok trava naraste.

Smiljan Šokić
18:48 09.07.2011.

Pomoć Rusije ? ? ? Je li to poradi Srba i RS-a ili je to ljubav prema Hrvatima?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?