nakon kritika

Rusija odustala od prijedloga UN-ove kontrole interneta

surfanje,kompjuter,računalo,internet
AFP/PIXSELL
11.12.2012.
u 13:48

Rusi su tražili da se UN-ovoj agenciji osigura određena kontrola nad internetom

Rusija je odustala od kontroverznog prijedloga da internetom upravlja agencija Ujedinjenih naroda, prenosi Reuters. Prijedlog su, među ostalima, bili podržali Kina, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, dok su mu se SAD, Kanada, Francuska, Švedska i druge zemlje suprotstavili iz straha da bi takav sustav nanio veliku štetu slobodnom i otvorenom internetu.

UN-ova Međunarodna telekomunikacijska zajednica (ITU) prošli je tjedan u Dubaiju pokrenula summit sa zadatkom mijenjanja multilateralnog sporazuma o međunarodnom komunikacijskom prometu, koji je posljednji put mijenjan 1988. godine. Detalji o ruskom prijedlogu procurili su prošli mjesec. Iako su Rusi nakon oštrih reakcija javnosti ublažili retoriku, i dalje su tražili da se sporazumu doda novi članak koji bi ITU-u dao određenu vlast nad internetom, što ta agencija dosad nije imala.

Ruski prijedlog omogućio bi zemljama blokiranje nekih internetskih lokacija i preuzimanje kontrole nad dodjeljivanjem internetskih adresa, za što se trenutačno brine ICANN, samoupravljajuća organizacija koja surađuje s američkim ministarstvom trgovine. Rusija i njezini saveznici tvrdili su da im trebaju nove ovlasti radi borbe protiv kibernetičkih zločina i zaštite mreža. No, prijedlog je na kraju povučen, čemu su se usprotivili Ujedinjeni Arapski Emirati.

>> VIDEO Cenzura interneta u Rusiji?

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?