POSJET

Rusi jačaju utjecaj kroz plinske i naftne projekte srpskom entitetu

nafta
VL Photo
20.09.2010.
u 08:10

Sergej Poltavčenko u RS je doveo veće izaslanstvo gospodarstvenika koji su zainteresirani i za crpljenje nafte u HBŽ-u

Da Rusija misli ozbiljno ojačati pozicije na Balkanu, svjedoči dvodnevni posjet osobnog izaslanika ruskog predsjednika Georgija Poltavčenka, samo nekoliko dana nakon što je premijer RS-a Milorad Dodik u Moskvi potpisao sporazum o spoju Republike Srpske na rusko-europski energetski projekt plinovoda Južnog toka. Poltavčenko je jučer s premijerom RS-a Miloradom Dodikom posjetio Rafineriju nafte Bos.

Brod koju je kupila ruska tvrtka Zarubežnjeft - sastavni dio giganta Gazproma. Nakon posjeta rafineriji Poltavčenko je s ministrom industrije, energetike i razvoja RS-a Slobodanom Puhalcem, ruskim veleposlanikom u BiH Alexandrom Botsan-Harchenkom i predstavnikom RS-a u Rusiji Duškom Perovićem u Vladičanskom dvoru u Banjaluci razgovarao s episkopom banjalučkim Jefremom.

Danas se očekuje da će visoko rusko izaslanstvo predvođeno Poltavčenkom u Banjaluci razgovarati s premijerom RS-a, a sastanku će nazočiti i član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović i predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić. U ruskom izaslanstvu je i veća skupina gospodarstvenika, među kojima su i predstavnici Gazproma i Zarubežnjefta, ćime će se otvoriti razgovarati o utvrđenim planova tijekom posjeta premijera RS-a Moskvi 15. rujna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?