Mostar

Rudarski kop Vihovići ponovno gori, slijedi druga faza sanacije

kop
Stojan Lasić
27.01.2012.
u 09:56

Problem bi u cijelosti trebao biti riješen iduće godine. Njemački stručnjaci dolaze u BiH

Iako su prije nekoliko godina veliki napori uloženi u gašenje gorenja ugljena na otvorenom kopu Vihovići u Mostaru, na nekoliko lokacija dim i dalje izlazi iz zemlje. To je znak kako ugljen i dalje tinja, te kako će biti potrebno nastaviti radove da bi se ovaj požar i dalje nastavio. - Jedno vrijeme je bilo mirno, ali onda je opet počeo dim izlaziti iz zemlje. Ipak, za razliku od prije, dima je puno manje i više se ne osjeti neugodan miris sumpora - govori nam Milojka, čija se kuća nalazi samo nekoliko desetaka metara od otvorenog kopa Vihovići.

Ide druga faza

Andrija Škobić voditelj je projekta sanacije rudarskog kopa Vihovići. Prema njegovim riječima, druga faza gašenja je već počela, a trenutno se rade analize postojećeg stanja i procjenjuje se što bi trebalo uraditi kako bi se ovaj problem u cijelosti riješio. - Nakon što smo u prvoj fazi iskopali 149 bušotina, kroz njih ubacili vodu kako bi ohladili zemlju koja je bila na 500 stupnjeva i ubacili ogromne količine pepela pomiješanog s vodom kako bi spriječili dotok zraka požaru u dubini, ostavili smo četiri bušotine kako bi mogli provjeravati stanje. Druga faza sanacije je u tijeku, izabran je savjetnik iz Njemačke i njemački stručnjaci će uskoro završiti procjenu stanja i donijeti nalaz prema kojem će biti jasno što nam je dalje činiti - pojašnjava nam Škobić. Za drugu fazu projekta osigurano je 1,85 milijuna eura, a radi se o sredstvima kojima se podmiruje dug između Njemačke i BiH.

- Taj dug treba biti izmiren do 2014. godine i to je rok u kojem ovaj posao treba biti završen. Prema našem planu, ova godina će biti potrošena na ispitivanje i analize, u 2013. se kreće s radovima na terenu, a 2014. će poslužiti za provođenje međunarodne revizije i kompletiranje dokumentacije o završetku radova - ističe naš sugovornik.

Ispitivanja zraka

Važno je napomenuti kako je Rudarski institut iz Tuzle nedavno proveo istraživanja o plinovima koji i dalje izviru iz kopa Vihovići i dobiven je nalaz kako sevećinom radi o vodenoj pari. - Znači, nema više visoke koncentracije metana, sumpora i to nam je važno. Zrak je daleko manje zagađen nego je to bio slučaj prije nekoliko godina - zaključuje Škobić. Kada se završi druga faza i požar konačno bude ugašen, na ovoj lokaciji se planira izgradnja zelene oaze, športsko rekreacijskog centra. Prema sadašnjim najavama, gradske vlasti u tom slučaju planirati međunarodni natječaj i izabrati najbolji projekt za ovu lokaciju.

Nije isključeno da za nekoliko godina u ovom dijelu Mostara budu i golf tereni. Ipak, prije toga treba riješiti problem sagorjevanja ugljena u dubini tla, što bi Mostarci konačno trebali doživjeti tijekom iduće godine. - Grad bi trebao ući u projekt javno - privatnog partnerstva. Na ovoj lokaciji se zaista mogu realizirati veliki projekti. Samo je sigurno kako se ne mogu graditi stambena naselja zbog terena. Moguće je da za nekoliko godina ovdje budu golf tereni, šetnice, starački domovi. Ovo bi trebao biti jedan od ljepših dijelova grada -zaključili su naši sugovornici govoreći o projektu Vihovići.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?