Ocjena stanja

RS ekonomski bolja radi političkih poteza platforme u FBIH

Proizvodnja u padu u Federaciji BiH
Reuters
28.07.2011.
u 09:27

Ministar Vrankić ističe da u FBiH pada krajnja potrošnja, što je indikator gospodarskog zaostajanja. Problem je zaustavljanju reformi

Rebalansirani proračun FFBiH najvjerojatnije će danas dobiti potporu u Domu naroda čime će ovaj entitet ući u veće financijske dubioze u koje je zapao zbog velike javne potrošnje. Umjesto rezanja troškova, platformaška vlast odlučila je još više novca izdvajati neratnim invalidima te prebacivati novac vojnih stradalnika s hrvatskih područja koje se izbacuje iz prava kako bi se povećala pomoć bošnjačkim stradalnicima. Proračun FBiH, u kojemu se računala i potpora MMF-a, kretao se u iznosu od 1,69 milijardi maraka. Nelegalna Vlada taj je iznos povećala za 36,5 milijuna maraka čak i unatoč činjenici kako je posve jasno da neće biti novca od MMF-a, ali niti obećanih 100 milijuna maraka od Svjetske banke i Europske komisije, piše Večernji list.

Svima po potrebi


Umjesto kresanja prihoda, Ante Krajina iz Ministarstva financija je raznim braniteljskim kategorijama osigurao pune iznose bez ikakvih umanjenja, i to za 34,5 milijuna maraka, ponajprije na temelju invalidnina. Istodobno, za 2,9 milijuna maraka uvećan je iznos na temelju Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja. Jasno je da ovakvo stanje neće moći biti održivo, a pokazat će se to vrlo brzo novim rebalansom proračuna jer jednostavno prihodi i rashodi će se razlikovati u stotinama milijuna maraka. 
“Federacija se mora pozabaviti sama sobom. Istina je da u Federaciji pada krajnja potrošnja. To se na vrlo jednostavan način može uočiti. Oni unutar sebe i svojih analiza trebaju tražiti uzroke zašto se to dogodilo a ne prebacivati probleme na druge i uz ostalo izbjegavati dogovor oko koeficijanata za raspodjelu novca s jedinstvenog računa”, ocijenio je državni ministar financija i supredsjedatelj Vijeća ministara Dragan Vrankić.

Nelegalne smjene

Prema njegovim riječima, FBiH očekuju teški mjeseci jer nisu provedene reforme koje su obećane MMF-u pa će se ovaj entitet uvući u još veće probleme.
“U FBiH nisu provedene strukturalne reforme kako bi se smanjila javna potrošnja i više investiralo u gospodarstvo. S druge strane, na rubu zakona mijenjaju se upravni odbori, direktori koji su provodili određene poslovne planove. Ti se potresi dakako osjećaju u velikim kompanijama i zbog toga padaju prihodu”, ocjenjuje Vrankić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?