tražitelji azila

Romi u Makedoniji zarobljeni u vlastitoj zemlji

Jules iz \"Pulp Fictiona\"
Foto: Miramax
1/2
25.03.2013.
u 08:31

Njemačke vlasti zastupaju stav da su zahtjevi za politički azil srpskih i makedonskih Roma tek pokušaj da se na mala vrata uđe u atraktivni sustav njemačke socijalne pomoći.

U drugoj polovici prošle godine njemačke su vlasti zaprimile tisuće novih zahtjeva za političkim azilom. Njihovi podnositelji dolaze i iz Sirije i Afganistana, ali najveći broj ima putovnicu neke od zemalja bivše Jugoslavije. Radi se uglavnom o Romima iz Srbije i Makedonije koji tvrde da su u svojoj domovini izloženi diskriminaciji i ugnjetavanju.

Njemačke vlasti pak zastupaju stav da su zahtjevi za politički azil srpskih i makedonskih Roma tek pokušaj da se na mala vrata uđe u atraktivni sustav njemačke socijalne pomoći. Zato su nadležni organi dobili naputak da ih po kratkom postupku odbiju i tražitelje vrate tamo odakle su došli - na primjer u Šutku, romsku četvrt u predgrađu Skopja u kojoj živi više od 20.000 Roma. Procjenjuje se da ih je 90 posto nezaposleno. To je pogodno tlo za nasilje, droge, kriminal. I za stvaranje predrasuda.

>>Hrvatska postaje atraktivnija za tražitelje azila i useljavanje

 

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?