Čitluk Općina i GAP

Rok od 60 dana za gradnju kolodvora u Međugorju

međugorje
arhiva
07.05.2010.
u 15:09

Ovih su dana otvorene prispjele ponude za izgradnju autobusnog kolodvora čija je vrijednost oko 120.000 KM

Zahvaljujući suradnji Općine Čitluk s GAP-om (Projektom upravne odgovornosti za BiH) prošle godine u Čitluku je izgrađen i pušten u rad moderni centar za pružanje usluga građanima (šalter-dvorana).

Sve usluge

Taj centar vlastitim sredstvima izgradila je Općina Čitluk uz postojeću općinsku zgradu, a više od 100.000 američkih dolara za njegovo opremanje posredstvom GAP-a osigurali su Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), Švedska agencija za koordinaciju međunarodnog razvoja (SIDA) i Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske (EKN) s ciljem stvaranja djelotvornije, odgovornije i učinkovitije lokalne uprave. Otkako je Centar pušten u rad, Brotnjaci sve usluge mogu dobiti na jednome mjestu pa više ne moraju ići od ureda do ureda i gubiti dragocjeno vrijeme.

Suradnja Općine Čitluk s GAP-om posebno je došla do izražaja nakon što je nedavno OV Čitluk usvojio program kapitalnih investicija od 2010. do 2014. godine (PKI), koji je toj općini omogućio da svojim projektima aplicira prema međunarodnim financijskim institucijama za dobivanje novčanih sredstava za njihovu realizaciju. Naime, od čitlučkog načelnika Ive Jerkića doznali smo da se odmah nakon usvajanja PKI ušlo u projekt GAP 2 u sklopu kojeg će Općina Čitluk uskoro krenuti u realizaciju dva nova značajna projekta koje će u jednakim iznosima zajednički sufinancirati Općina Čitluk i GAP.

Riječ je o projektu izgradnje autobusnog kolodvora u Međugorju i o projektu uređenja okoliša i izgradnje vanjskog igrališta pokraj nove zgrade Srednje škole na Barama. Prema riječima načelnika Jerkića, za izgradnju ta dva značajna projekta Općina Čitluk će od GAP-a dobiti čak 125.000 maraka.

Ukupna investicijska vrijednost projekta izgradnje vanjskog igrališta i uređenja okoliša za Srednju školu procjenjuje se na približno 150.000 maraka. Ovih su dana otvorene prispjele ponude za izgradnju autobusnog kolodvora u Međugorju čija je ukupna vrijednost oko 120.000 KM. - Projektna dokumentacija za autobusni kolodvor već je završena, a do kraja ovog tjedna bit će dovršena i za uređenje okoliša i školskog igrališta. Sredstva za te projekte najvjerojatnije će biti operativna krajem lipnja ili početkom srpnja, što znači da će odmah nakon provedenog natječaja i odabira najpovoljnijeg izvođača početi njihova gradnja. Projekt oko Srednje škole planiramo završiti do početka nove školske godine, a natječajem je predviđen rok od 60 dana za gradnju autobusnog kolodvora u Međugorju - rekao nam je čitlučki načelnik Ivo Jerkić. Mora se reći da je gradnja autobusnog kolodvora u Međugorju prijeko potrebna jer u to svjetski poznato Gospino svetište svakodnevno dolazi deseci, pa i stotine autobusa na redovitim i izvanrednim linijama. Usto, autobusi na redovitim linijama koji svraćaju u to mjesto zaustavljaju se na neprikladnom stajalištu, gotovo na samoj glavnoj cesti u blizini međugorske Pošte ugrožavajući tako sigurnost svih sudionika u prometu.

Povećat će se sigurnost

Dodatnu opasnost predstavlja i to što se autobusi, kako bi došli na to stajalište, moraju okretati na obližnjem vrlo frekventnom raskrižju kod mosta na potoku Lukoć. Izgradnjom autobusnog kolodvora osjetno će se povećati sigurnost svih sudionika u prometu kroz Međugorje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?