Klađenje

Rogge: Mafija bi željela ovladati i OI u Londonu

olimpijada
AFP
10.03.2011.
u 08:47

Jacques Rogge, predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora, strahuje da će londonske Olimpijske igre zahvatiti nova bolest

Belgijski ortoped svjestan je da su ilegalno klađenje i namještanje rezultata galopirajuća pošast kojoj će i olimpijski pokret teško odoljeti. Zato je i priredio hitan sastanak predstavnika vlada devet zemalja, ali i predstavnika Europske unije, Interpola i Ureda za drogu i kriminal Ujedinjenih naroda.

Porast online klađenja

Tako su u Lausannu hitno doputovali predstavnici Velike Britanije, Australije, Kine, Njemačke, Francuske, Švicarske, Italije, ali i Rusije i Brazila, domaćina olimpijskih igara nakon Londona.

– Mafijaši su umreženi posvuda i istodobno se klade i manipuliraju rezultatima. Zato trebamo pomoć vlada, jer one mogu prisluškivati telefonske razgovore, mogu pretresati prtljagu, mogu izdati nalog za pretres, a MOO to ne može – objasnio je Rogge.

Prije 18 mjeseci MOO je osnovao kompaniju International Sports Monitoring (ISM) koja je uspostavila vezu s 300 legalnih kladioničarskih kuća u svijetu i koje prijavljuju sumnjive aktivnosti. Svjestan je Rogge da je broj podzemnih internetskih kladioničarskih portala u porastu i da su varalice usredotočeni na mečeve koji privlače manju medijsku pozornost. Uz to, klade se na egzotične “betove” kao što su tko će postići prvi pogodak, tko će prvi izvesti udarac iz kuta... Zbog eksplozije novih tehnologija internetsko klađenje bilježi veliki porast. Član MOO-a Richard Carrion ustvrdio je da je promet na legalnom kladioničarskom tržištu 367 milijardi USD, a strahuje da su brojevi u ilegalnim poslovima s klađenjem i veći.

Prvi skandal pred nama

– U opasnosti nisu samo Olimpijske igre nego sport u cjelini i zato moramo nešto poduzeti. Opasnost od korupcije veća je nego ikad. Ilegalno klađenje opasno udara na kredibilitet sporta. Tumor se širi jer je taj problem u mnogim dijelovima svijeta sporta nereguliran. Svjestan sam da je prvi olimpijski skandal pred nama, da je neizbježan, no moramo ga dočekati spremni – kazuje prvi čovjek svjetskog sporta koji je zaprijetio i međunarodnim sportskim savezima.

– Sportovi koji u pravilima neće imati mjere protiv ilegalnog klađenja i namještanja bit će izbačeni s olimpijskih igara – ističe Rogge.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije