Novi obrasci

Rodni listovi bez isteka roka važenja

Rođeni
12.06.2013.
u 09:26

Dosad se tražilo dostavljanje uvjerenja iz matične knjige rođenih, umrlih i vjenčanih koje nije starije od šest mjeseci. Sada ti dokumenti neće moći zastarjeti

Federalno ministarstvo unutarnjih poslova je izvjestilo da će od ponedjeljka 17. 6. 2013. godine građanima Federacije BiH u svim općinama i gradu Mostaru biti dostupni izvodi iz matičnih knjiga rođenih, vjenčanih i umrlih, kao i uvjerenja o državljanstvu bez roka važenja. U razdoblju od 10. do 14. 6. 2013. godine svim općinama u Federaciji Bosne i Hercegovine i gradu Mostaru će biti isporučene, s njihove strane potrebne količine obrazaca, nakon čega je u nadležnosti općina i grada da izvode iz matičnih knjiga i uvjerenja o državljanstvu građanima izdaju isključivo na tim obrascima.

Zahtjevi općina


Od 17. 6. 2013. godine izvodi iz matičnih knjiga ili uvjerenja izdana na bilo kojem drukčijem obrascu neće moći biti prihvaćeni u pravnom prometu Federacije BiH. Na svim obrascima je eksplicitno navedeno da isti nemaju rok važenja, ali i konstatacija da odgovornost za upotrebu izvoda snosi osoba koja taj izvod stavlja u pravni promet. Obveza da Federalno ministarstvo unutarnjih poslova osigura izradu i distribuciju obrazaca je proistekla iz zahtjeva općina, iskazanog tijekom procesa usvajanja zakona, s ciljem da se osigura njihova istovjetnost za područje čitave Federacije BiH, kako u pogledu izgleda i sadržaja, tako i tehničke zaštite od krivotvorenja i drugih vrsta zloupotreba. U suradnji s JP NIO “Službeni list BiH”, provedena je i koncem 2012. godine uspješno okončana procedura javne nabave ukupno 2880 matičnih knjiga i 2,040.000 obrazaca izvoda iz matičnih knjiga i uvjerenja, za potrebe općina i grada u 2013. godini. Posao je dobila kompanija Grafotisak iz Gruda, koja je odgovorila svim zahtjevima, čime je dobijen proizvod koji zadovoljava najviše europske standarde u ovoj oblasti.

Izvodi iz matičnih knjiga i uvjerenja o državljanstvu su, shodno odredbama Ustava Federacije Bosne i Hercegovine, građanima dostupni na tri ravnopravna jezika i dva ravnopravna pisma u Federaciji Bosne i Hercegovine, i apsolutna je obveza općina i grada da poštuju zahtjeve građana u kontekstu izbora jezika, odnosno pisma na kojem žele da im izvod ili uvjerenje bude izdano. Obrasci na kojima će se izdavati izvodi iz matičnih knjiga i uvjerenja o državljanstvu su višestruko zaštićeni od mogućnosti bilo kakvih nedopuštenih intervencija u sadržaj istih, kako kemijskim i drugim specifičnostima samog papira i pozicioniranim hologramom, tako i posebnom tehnikom tiska samih obrazaca.

Matični registar

Nakon što je jedanaest mjeseci prije zakonom određenog roka za provedbu Zakona o matičnim knjigama realiziran zadatak izrade i stavljanja u pravni promet novih izvoda iz matičnih knjiga i uvjerenja o državljanstvu bez roka važenja, Federalno ministarstvo unutarnjih poslova nastavlja aktivnosti na uspostavljanju matičnog registra, elektroničke baze podataka u kojoj će se nalaziti podaci iz svih matičnih knjiga koje se vode u Federaciji Bosne i Hercegovine, čijim uspostavljanjem će se građanima Federacije Bosne i Hercegovine omogućiti da svoje izvode mogu podići u bilo kojem općinskom matičnom uredu, bez obzira na mjesto boravka. Uspostava matičnog registra treba biti završena do svibnja 2014. godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?